Preskoči na vsebino

Arcadia, Tržaška 222, Ljubljana

 

V prostorih podjetja Arcadia, ki redno podpira in predstavlja dogajanje na področju sodobne arhitekture, je novembra na ogled nova arhitekturna razstava. Predstavlja mlada generacija mariborskih arhitektov in krajinskih arhitektov, ki aktivno in tvorno deluje na slovenski in mednarodni arhitekturni sceni. Razstava Kompilacija_05, ki je nastala v organizaciji Umetnostne galerije Maribor, je bila prvič na ogled janurja 2005 v Mariboru. Na njej z okoli 50 projekti sodelujejo: Jerneja Ačanski Veber + Tadej Veber, Džordže Bjelobrk, Danijel Čelig, Damir Černoga, Robert Gostinčar + Gregor Homšak + Janja Lužnik + Špela Recer, Manica Klenovšek Musil + Mateja Pocajt, Aleš Koprivšek, Teja Kovač, Gašper Medvešek, Miha Miholič, Miha Milič, David Mišič, Kaja Pogačar, Gregor Reichenberg in Stojan Skalicky.

 

Predstavljeni so arhitekturni projekti in krajinske ureditve, ki so nastale v zadnjih letih predvsem v Mariboru in Ljubljani ter so večinoma realizirani ali nagrajeni projekti arhitekturnih natečajev. Mladi arhitekti (do 35. let) so imeli priložnost ustvarjati na širokem področju arhitekture oz. krajinske arhitekture: od odgovorov na potrebe javnih programov (prizidek k fakulteti, nova srednja šola, otroška igrišča), infrastrukturnih projektov (mostovi, brvi, ureditve trgov, transformatorska postaja), do stanovajskih projektov (bloki, vrstne hiše, družinske hiše, počitniške hiše) ter interierjev.

 

Razstava je nastala v organizaciji Umetnostne galerije Maribor.

Kustosinja razstave: Simona Vidmar, kustosinja za sodobno umetnost v UGM.

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Arcadia d.o.o..

 

Arcadia in Umetnostna galerija Maribor se z razstavo Kompilacija_05 pridružujeta novemberskim dogodkom DEŽNIK ARHITEKTURA, iniciativi za kakovosten prostor in arhitekturo, ki je nastala na pobudo Zavoda za prostorsko kulturo TrajekT in združuje več izobraževalnih, kulturnih in družabnih prireditev. Cilj dogodkov je opozoriti na pomen kakovosti arhitekture in urejenosti prostora.