Miprijagalerija, razstava otroških likovnih izdelkov z natečaja (Po)ustvarjamo poudarke
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2
/bivši Trg Borisa Kraigherja 3/

Tradicionalna razstava otroških likovnih delavnic v UGM Miprijagalerija tokrat predstavlja likovne izdelke otrok, ki so sodelovali na natečaju Umetnostne galerije Maribor (Po)ustvarjamo poudarke. Odzvalo se je 28 skupin osmih vrtcev in devetnajstih osnovnih šol iz Maribora ter okolice, še posebej pa smo veseli sodelovanja skupine varovancev iz Vzgojno delovnega centra Polž iz Šentilja.

Otroci so si med septembrom 2007 in februarjem 2008 v galeriji ogledali razstavo del stalne zbirke UGM Poudarki in si med razstavljenimi umetniškimi deli skupaj s svojimi mentorji izbrali najbolj zanimivo sliko, grafiko, fotografijo, kip ali večmedijsko instalacijo. Izbrano delo so nato začeli poustvarjati, najprej v galeriji z opazovanjem in pogovorom, nato pa v šoli, vrtcu oziroma v centru pod vodstvom mentorjev. Delo v poznanem okolju in daljši časovni okvir je skupinam otrok omogočilo bolj poglobljeno in predvsem sproščeno ustvarjanje. Nastale so zanimive in izvirne likovne interpretacije umetniških del iz zbirke UGM, med drugim je motiv Groharjeve impresionistične slike Kapelica pri Crngrobu postal prostorska instalacija, Mali Rihar s slike Maksa Kavčiča pa je zaživel v podobi glinenih kipcev, ki so jih oblikovali četrtošolci...

Razstavljena so vsa prispela dela. Med njimi je strokovna komisija v sestavi dr. Tomaža Zupančiča, dr. Matjaža Duha, mag. Janje Batič in Brigite Strnad, kustosinje pedagoginje UGM, izbrala najbolj izvirna poustvarjalna dela, ki jih bomo na otvoritvi nagradili.

Na otvoritvi so za posladek poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem iz Maribora.

Kustosinja razstave: Brigita Strnad, pedagoginja