Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

Projekt PLASTOSI POTUJEJO je dvojni dogodek, povezan v razstavo in performans v formi radijske igre. Razstava Marko A. Kovačič se zadnja leta posveča preučevanju civilizacije tako imenovanih Plastosov - edinih preživelih bitij v 23. stoletju. "Žanrsko" lahko njegove dosedanje razstave iz tega ciklusa opredelimo kot znanstveno fantastiko, ki na humoren nacin obravnavajo civilizacijo naših zanamcev. Plastosi slovijo kot navidezno nekomunikativna bitja, ki le redko zapustijo svoja prebivališča - t.i.komore. Tokrat pa sta se za ogled predhodnikov in njihovih prevoznih sredstev odlocila Plastosa Filipa Kokol in Tybert Kokol. Portreti Plastosov potujejo na ICS vlakih: Ljubljana-Maribor-Ljubljana (od 4.9. do 30.9.), na mestnih avtobusih po Ljubljani (od 10.9. do 30.9.) in na mestnih avtobusih po Mariboru (od 10.9. do 30.9.).

Radio Plastos poslušate na ICS vlakih na progi Ljubljana - Maribor - Ljubljana (od 4.9. do 30.9.), na Radiu Študent (6.9. ob 22.00) in v Umetnostni galeriji Maribor - Razstavni salon Rotovž (od 5.9. do 22.9. ob 17.00). Premierno oddajanje Radia Plastos bo na ICS vlaku Ljubljana - Maribor, 4.9.2001 ob 16.45.

Projekt je nastal v produkciji Forum-a Ljubljana.
Projekt so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL - Oddelek za kulturo
PLASTOS paleoantropološki muzej II
Umetnostna galerija Maribor, Razstavni salon Rotovž

Razstava je zasnovana kot paleoantropološki muzej. V tem, pogojno rečeno, muzejskem okviru sledimo razvoju fenomena civilizacije Plastosov. Na ogled so rekonstrukcije Plastosov - prebivalcev arheološkega najdišča Katastropolis in rekonstrukcije njihovih prebivališč - t.i. komore. Razstavljeni so ostanki njihovih bioloških in mehanskih delov, ki pričajo o dvojnem izvoru najdenih bitij. Njihovo identiteto je ohranjalo poznavanje transplantacijskih in ksenotransplantacijskih tehnik in med muzejske eksponate so uvršceni tudi primerki orodij za take posege. Obsežen del zbirke predstavljajo vizualni arhivski materiali, ki so jih prispevali različni raziskovalci in so iz razlicnih obdobij. Med pomembne materiale sodi tudi zgodovinska karta, ki priča o migracij Plastosov. Ne smemo pa pozabiti, da bo na razstavi videti tudi stroj energotron, ki so ga Plastosi uporabljali za komunikacijo in casovno-prostorska potovanja.
Gre za novo postavitev razstav, ki sta nastali v produkciji Forum-a Ljubljana in sta bili na ogled v ljubljanski Galeriji Kapelica novembra 1999 in 2000.

Plastos - paleoantropološki muzej II bo v Razstavnem salonu Rotovž na ogled do 22.9.2001.
Ob razstavi je izšla prva številka časopisa Plastos - časopis za genetsko mehaniko, anarhantropozoologijo in novo frenologijo. V njem lahko med drugim preberemo najzanimivejše eseje iz prvega simpozija na temo Preživela civilizacija - rasa iz Katastropolisa, pogovor s frenologom dr. Jevgenijem Skavčenkom, razkritje skrivnostnega ozadja razvoja energoskopa in izsledke najnovejših raziskav s področja genetske mehanike.
Izdajatelj: Umetnostna galerija Maribor in Forum Ljubljana.