Maribor 1992-2012, Panorama mesta
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
otvoritev: petek, 3. oktober 2014, ob 19.00

Razstava je nastala leta 2012 na pobudo arhitekturnega razstavišča Architektur in Ringturm ter zavarovalnice Wiener Städtische v sodelovanju s Hišo arhitekture Maribor in je bila na ogled leta 2012 v središču Dunaja. Rdečo nit razstave tvori prikaz načrtovanega razvoja mesta Maribor v obdobju 1992-2012, ki jo zaključuje predstavitev vizije razvoja mesta pod okriljem Evropske prestolnice kulture 2012. Razstava je razdeljena na tri tematske sklope, ki prikazujejo arhitekturni in urbani razvoj mesta: arhitekturne ikone, preurejanje mesta in vizija mesta. Predstavljenih je več kot 50 realizacij vrste priznanih slovenskih in tujih arhitektov. Namen razstave je bil mednarodni javnosti prikazati širino delovanja in kvaliteto sodobne mariborske arhitekture ter pokazati, da je Maribor v prvih dveh desetletjih samostojne Slovenije nedvomno predstavljal nekakšen slovenski arhitekturni epicenter. Odločitev za ponovno postavitev »dunajske razstave« v UGM Studiu sledi nameri, da se ob
850. letnici prve pisne omembe mesta Maribor tako Mariborčanom kot širši javnosti prvič celoviteje predstavi nabor tistih urbanih prostorov in arhitekturnih stavb, ki so vplivale na razvoj mariborske arhitekturne stroke v obdobju od leta 1992 do leta 2012. Razstavo bo spremljal sklop predavanj pod nazivom Mariborski arhitekti: Panorama, v katerem bodo generacije v Mariboru delujočih arhitektov predstavile svoje delovanje v mestu in okolici.

Razstavo sta zasnovala 
izr. prof. Uroš Lobnik (vodja Hiše arhitekture Maribor in predstojnik Oddelka za arhitekturo FG UM) in Adolf Stiller (vodja razstavišča Architektur im Ringturm). Postavitev razstave Maribor 1992-2012 in spremljajoče prireditve so omogočili: UGM, zavarovalnica Wiener StädtischeHiša arhitekture Maribor (Fakulteta za gradbeništvo, Univerza v Mariboru) in Društvo arhitektov Maribor.

SPREMLJEVALNI PROGRAM.

VLJUDNO VABLJENI!

Projekt so podprli: