Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 
otvoritev: petek, 2. december 2011, ob 19.00  
After Party: KALU & Saša Šuštar z avtorskim zvočnim projektom, Jazz klub Satchmo, ob 22.00 
umetniki: Claire Dantzer (FR), Meta Grgurevič (SLO), Giorgio Guidi (IT), Jaša (SLO), Kyle Milne (ZDA), Valerio Nicolai (IT), Mark Požlep (SLO), Jyrki Riekki (FIN), Urša Vidic (SLO)  

Mednarodna skupina avtorjev mlajše generacije v projektu
Lords of Dirt raziskuje konstrukcije vsakdanjih realnosti in umeščenost subjektov znotraj le-teh. Sicer pasivno motrenje sveta se preko umetniškega dela spreminja v hiperozaveščeno dejanje, ki posamezniku omogoča prevajanje množice zunanjih podob oziroma informacij v obvladljiv, s čutnostjo zaznamovan koordinatni sistem. Lords of Dirt predstavlja (možno) reorganizacijo, prisvajanje in subjektivizacijo informacijskega vsakdanjika, zaznamovanega z mitologijo banalnega, da bi ga preko izkušnje realnosti umetniškega dela znova izročili v naročje subjekta. 

Hiperambientalna postavitev v UGM je realizirana s strukturo vidnih in čutnih impulzov, posredovanih skozi izrazne medije oziroma s pomočjo vsakdanjih materialov in tehnoloških rešitev. Projekt kot celota želi na gledalca vplivati s svojim vseprisotnim vibriranjem, podobami in izkušnjami, pogojenimi tako z imaginarnim kot s stvarnim. Avtorji ob dispozitivu in reprogramiranju zunanjega obravnavajo večno privlačni svet intimnih želja, upanj in strahov. Z ironično, celo blasfemično izrabo "zunanjega materiala" kot tudi lucidno introspekcijo subjektivističnih preokupacij, se
Lords of Dirt na vsebinskem nivoju posveča kritičnemu opazovanju mehanizmov, s katerimi sta percepcija in razumevanje sveta nad-določena in pogojena s površinskimi manifestacijami vidnega.  

Iniciativa za projekt prihaja s strani skupine slovenskih umetnikov mlajše generacije − Meta Grgurevič, Mark Požlep in Jaša −, ki s samostojnimi projekti preizkušajo samosvoje ustvarjalne pozicije, usmerjene k "skupinski", dopolnjujoči produkciji. Njihovi pretekli projekti, pri katerih so sodelovali z različnimi tujimi umetniki, zdaj služijo kot platforma osnovnih idej in načel (mdr.
Bad girls & Bad Boys, Mestna galerija Ljubljana, 2007; Jürgen, Moderna galerija Ljubljana, 2007; Time to Become Poets, Friche Belle de Mai, Marseille, 2009; Queens and Criminals, Kibla, Maribor, 2010). Projekt Murder My Sweet umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic je nastal v produkciji Festivala Mesta žensk, Ljubljana, 2011.

kustosinja
: Simona Vidmar  

Več o avtorjih in avtoricah