Izmišljeni svetovi, sodobne podobe slovenske umetnosti
TITANIK GALLERIA, Turku, Finska
otvoritvena prezentacija/predavanje:
IGOR ŠTROMAJER, Invented Worlds
petek, 14. december 2007, od 19.00-20.00

umetniki: Janez Janša, Matej Modrinjak, Nataša Prosenc, Franc Purg, son:DA, Igor Štromajer
kustosinja: Simona Vidmar

Po uspešni predstavitvi v Novem Sadu v Srbiji, se razstava del iz video zbirke UGM, Izmišljeni svetovi, seli še v novomedijski prostor Titanik Galleria v Turkuju na Finskem. Ob otvoritvi projekta bo interntetni umetnik Igor Štromajer v okviru prezentacije/predavanja predstavil in vizualno podprl svojo vizijo izmišljenih svetov.

Izmišljeni svetovi so video podobe ustvarjenih prostorov – kompleksnih in nepredvidljivih kulturnih, političnih in osebnih okolij, v katerih poskušamo živeti. Umetniki s svojimi estetskimi intervencijami – aktivnimi, vitalnimi in alternativnimi načini gledanja na sodobno okolje – predstavljajo realne in fantazijske strategije preživetja ter načine branja naših lepih svetov. Sodobne podobe slovenske umetnosti združujejo sedem mednarodno uveljavljenih avtorjev mlajše generacije, ki nas z gibljivimi slikami vodijo po labirintih politično angažiranih, gverilskih, družbeno kritičnih in medijsko konstruiranih prostorov ter osebnih oziroma intimnih svetovih.

Izbrana dela slovenskih avtorjev na razstavi so del Video zbirke UGM. Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Titanik iz Turkuja, Finska.