Iz okvirja
Razstava fotografov in fotografinj pod vodstvom Klavdija Slubana

UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
otvoritev: petek, 21. julij 2017, ob 19.00


Razstava bo predstavila 16 fotografinj in fotografov različnih generacij, ki so se udeležili fotografske delavnice pod vodstvom fotografa Klavdija Slubana. V ospredju bodo različni pristopi k ustvarjanju in vsebinska raznolikost, ki obsega akt, portret, avtoportret, knjigo umetnika, prostorske in zvočne instalacije ter performans. Poglobljene osebne teme se bodo tako srečale s konceptualnim pogledom in angažirano tematiko. Fotografski tukaj in zdaj sicer večinoma izhaja iz domačega okolja, vendar na način, ki domačnosti ne uporablja za ponavljanje poznanega, ampak za pretres in iskrenost.

Kustosinja razstave: Andreja Borin
Postavitev razstave: Andreja Borin v sodelovanju z avtorji
Fotografi: Vlado Bernetič, Stevan Čukalac, Žiga Gričnik, Vid Jakob, Petra Kapš, Neža Kokol, Tereza Kozinc, Tomaž Lipicer, Miro Nunič, Anuša Petr, Andrej Potrč, Sandra Požun, Branimir Ritonja, Nina Sotelšek, Jaka Teršek, Ana Zibelnik

Vlado Bernetič (r. 1953) se je na področju fotografije oblikoval v Fotoklubu planinske zveze Slovenije (FKPZS) ob mentorstvu fotografa Vlastje Simončiča in fotografa Oskarja Karla Dolenca - takratnega vodje Fotogrupe ŠOLT v Ljubljani. Kot izredni študent se je izobraževal na Oddelku za fotografijo na VSŠ Sežana. Leta 2015 in 2016 se je udeležil fotografske delavnice s Klavdijem Slubanom na UGM. Trenutno se ukvarja z avtorsko in dokumentarno fotografijo. Večkrat je razstavljal na Primorskem.
Avtor o delu: Fotografski cikel na temo Rekonstrukcija realnosti se osredotoča na spreminjajoče se urbane pokrajine v luči minljivosti in prenove.

Stevan Čukalac (r. 1980) je likovni pedagog in magister umetnosti. Poučuje risanje in umetnostno zgodovino na srednji šoli. Primarno področje njegovega ustvarjana obsega umetniško grafiko in kreativno fotografijo.
Avtor o delu: Fotografija z naslovom »Andrejina kava s Slubanom« je posneta s pametnim telefonom. Posnetek je nastal med odmorom ob pitju turške kave v Umetnostni galeriji Maribor. Tovrstno beleženje trenutkov mi lahko služi za nadaljnje likovno ustvarjanje v umetniški grafiki, velikokrat pa takšna beleženja končajo kot digitalna fotografija. Omenjen primer je izveden v tehniki digitalnega tiska z omejenim številom izvodov. Vsak udeleženec delavnice bo tako prejel podpisan izvod letaka.

Žiga Gričnik (r. 1985) je fotografski samouk, član skupine Fotosfera.
Avtor o delu: Serijo z naslovom Soma najbolje opiše stari kitajski pregovor, ki pravi: "Če želite vedeti, kakšne misli ste imeli včeraj, poglejte svoje telo danes. Če želite vedeti, kakšno bo vaše telo jutri, preverite, kakšne so vaše misli danes."  

Vid Jakop (r. 1977) je fotografski samouk, član skupine Fotosfera.
Avtor o delu: Slovenjcelni je serija v nastajanju. S serijo želim, nagovoriti svoj narod. Ko pofotkam še mojo najljubšo "Slovenjcelko" tovarišico Makarovič, bom s serijo zaključil.

Petra Kapš (alias OR poiesis) (r. 1975) svoje delo tke vmes med umetnostjo zvoka, radia, časprostor poezijo, performansom in refleksijo. Ob vsej eteričnosti zvoka ji je središčna fizična prisotnost telesa. V fotografiji se posveča performativnim razsežnostim. Naključje jo je pripeljalo do delavnice s Klavdijem Slubanom, čeravno je prav njegova fotografija ena tistih, ki jo vedno znova, že dolgo, gleda. Delo Golden Wall nastaja v sodelovanju s Salon für Kunstbuch.
Avtorica o delu: Iščem reko, najdem zid, izmerim ga v bolečih korakih.

Neža Kokol (r. 1998) dijakinja na II. gimnaziji Maribor, ljubiteljska fotografinja. Zanima jo portretna fotografija.
Avtorica o delu: Gre za prikaz sodobne ženske v modernem svetu; njene krhkosti, a hkrati neizmerne moči. Je prikaz nje. Lahko bi bil tudi moški, a je vendarle ženska.

Tereza Kozinc (r. 1985) je diplomirala na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani. V osebnih projektih jo zanimata avtorski ter dokumentarni fotografski jezik, kjer deluje in raziskuje naprej.
Avtorica o delu: Cikel Korenine in Sanje (2017) kaže preplet ukoreninjenosti in sanjavosti, razcep med poetiko in surovostjo ter neposredni notranji svet avtorice. Delo ni končano. Istočasno bo cikel v obliki foto knjižice razstavljen tudi na Athens Photo Festival (Benaki Museum).

Tomaž Lipicer (r. 1971) je fotografski samouk, ki je svoje znanje bogatil z udeležbo na tečaju popotne fotografije z Iztokom Bončino, na foto delavnici z Urško Košir, foto delavnici z Manco Juvan in intenzivni delavnici s Klavdijem Slubanom v UGM. Fotografira ljubiteljsko, za dušo.
Avtor o delu: Serija V njegovem svetu - Mali princ govori o mojem sinu Luku. Zaradi spektra avtističnih motenj ga preganjajo določeni strahovi, ki za kratek čas izginejo, nato pa se znova pojavijo.

Miro Nunić (r.1985) je fotografski samouk, član skupine Fotosfera.
Avtor o delu: V seriji z naslovom Pitchblack raziskujem svojo distanco do sveta, ki mi je preblizu, da bi mi zanj bilo vseeno. Brez teme ni svetlobe.

Anuša Petr (r.1996) se je v času šolanja na I. gimnaziji Maribor udeležila delavnic digitalne in klasične fotografije pod mentorstvom Tadeja Vindiša in vzljubila delo v temnici. V letu 2015 in 2016 je sodelovala na foto delavnici s Klavdijem Slubanom v UGM Maribor. 2016 je kot prostovoljka pomagala pri izvedbi programa Festivala fotografije Maribor, dodatno znanje in prijateljstva pa pridobiva v okviru GT22 in Mišnice.
Avtorica o delu: Cikel avtoportretov z multiplo ekspozicijo spremlja njena avtorska glasba, ki skupaj z vizualnimi podobami oblikuje abstraktno pripoved o lastnem doživljanju.

Sandra Požun (r. 1972) je fotografske izkušnje iz analogne fotografije nabirala pod mentorstvom Stojana Kerblerja in na delavnicah Hermana Pivka. Po desetletni pavzi se okrog leta 2000 ponovno vrne k fotografiji, tokrat h digitalni. Deluje predvsem na področju akta pri čemer posebno pozornost namenja govorici telesa in umeščanju teles v prostor.
Avtorica o delu: Cikla črno-belih fotografij Ego in Alter ego (2016) predstavljata moje raziskovanje sebe, moje soočenje s sabo. Beležita trenutek, ko sem stopila pred svet, odvrgla telesnost in se sprejela.

Branimir Ritonja (r. 1961) se je s fotografijo srečal že v osnovni šoli. Leta 1981 je postal član FK Maribor, kjer je spoznal Zmaga Jeraja, Stojana Kerblerja, Simona Tihca in Ivana Dvoršaka, ki je bil nekaj naslednjih let njegov mentor. Je član DLUM, ZDSLU in Fotokluba Maribor. Za svoja dela je prejel številne nagrade med drugim Glazerjevo nagrado z listino in Zlato plaketo Zveze kulturnih društev Slovenije. Ukvarja se s portretno, konceptualno in dokumentarno fotografija.
Avtor o delu: Cikel fotografij Rob mesta nastaja že od leta 1988. Zasledujem spreminjanje okolice pred našimi očmi kar se najbolje vidi na robu mesta. Tam kjer so bili nekoč travniki in njive je sedaj beton! To me boli. In to bolečino shranim na fotografiji.

Nina Sotelšek
 (r. 1982) je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer Fotografija
Zanima jo beleženje občutenja časa in prostora v katerem se giblje; osebne zgodovine, ki določa vsak pritisk na sprožilec. Svojo izraznost razvija tudi v ročno izdelani fotoknjigi.
Avtorica o delu: S serijo fotografij Kje sem, ko spim govorim o prehajanju od ene dimenzije eksistence v drugo (iz telesno-fizične v psihično/duhovno). Najprej me je pritegnilo fotografiranje sebe medtem ko spim, kot izvajanje samonadzora, nato pa spanje kot potovanje duha iz vibrirajočega telesa.

Andrej Potrč (r. 1976) je član skupine Fotosfera. Fotografira in se uči.
Avtor o delu: Portretiranci že zdavnaj očiščeni vsega slabega kljub temu vztrajajo. Purgatorium (Očiščevalnica) je izgubila svetopisemski pomen ...akterji so jo presegli, je del njih. Postala je orodje s katerim zagotavljajo luč zase in svoje družine.

Ana Zibelnik (r. 1995) študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, oddelek za vizualne komunikacije. Ukvarja se z analogno fotografijo….
Avtorica o delu: Narava se rada skriva.

Jaka Teršek (r. 1997) je študent fotografije, član skupine Fotosfera.
Avtor o delu: Serija Spaces je odmik od prostorov, čeprav brez njih ne obstaja.


Otvoritveni dogodek bo potekal v spremstvu performance-a umetnice Petre Kapš (alias OR poiesis).

VLJUDNO VABLJENI!