Sodni stolp & Razstavni salon Rotovž  
otvoritev: torek, 2. avgust 2011, ob 19.00, Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2  

Umetniški projekt
Dialog na pobudo Umetnostne galerije Maribor doživlja svojo tretjo izvedbo. Kreativni dialog je tokrat vzpostavljen med dvema umetnicama, Ksenijo Čerče in Anico Vučetić, dvema kustosinjama, Bredo Kolar Sluga in Aleksandro Estelo Bjelica Mladenović, ter dvema institucijama, Umetnostno galerijo Maribor in Kulturnim centrom Beograd. Prva izvedba je bila realizirana v Beogradu, svoje nadaljevanje pa doživlja projekt v novih prostorskih postavitvah na dveh lokacijah v Mariboru. V Razstavnem salonu Rotovž se s prostorsko instalacijo Ponikanje predstavlja Anica Vučetić, v Sodnem stolpu pa Ksenija Čerče z zvočnim video ambientom rec # 21. S pomočjo pulzirajočih dinamičnih frekvenc avtorici na različne avtorske načine tematizirata vlogo zvoka in slike/svetlobe v sodobnih medijih. Kompleksni, kontemplativni in impulzivni postavitvi povezuje še intenca, da gledalca popeljeta v temo, nezavedni prostor dialoga s samim seboj.

Ksenija Čerče se v novem zvočnem video ambientu ukvarja s fenomenom sonorne izkušnje, ki je v našem prostoru še relativno neraziskana, vendar v sodobni umetnosti vse bolj aktualna. Delo izhaja iz konkretnega prostora – Sodnega stolpa, ki s svojo akustiko postaja instrument, ki formira zvok. 21 ponovitev zvočne matrice avtorica obdeluje skozi procese ponovitve, izreza, izginjanja in ojačitve zvoka. Dobljen zapis v kompleksno strukturo poveže še z drugimi segmenti realnosti, na primer formo panoptikona ter sliko ultrazvočnih posnetkov srca in ožilja. V plastenju teh se sproža več možnih interpretacij, vendar se glavna napetost dogaja med vizualnim in zvočnim poljem, predvsem v točki, ko formo panoptikona, simbola abosolutnega vidnega nadzora, avtorica premesti v polje zvočnega. Za obiskovalca je pomembna sprememba njegove pozicije, saj mora bolj kot gledalec postati predvsem poslušalec. Celovita sonorna izkušnja pa je tudi tista, ki je Sodni stolp »potegnila« iz arheologije in  ga na novo vzpostavila v sedanjosti.  

Anica Vučetič se je v delu
Ponikanje s svojo avtorsko poetiko odzvala na delo Ksenije Čerče. Ukvarja se predvsem z vprašanjem individualizacije ter razmerjem med zunanjim in notranjim prostorom individuuma. V video instalaciji Ponikanje s pomočjo simbola izvira oziroma spirale predstavlja vznemirljiv proces ponikanja biti v samo sebe. Umetnica uporablja sliko, posneto pod gladino vode, ki zaznamuje vsrkavanje vode same vase, ponikanje v tišino in praznino, s čimer poudarja tudi enega izmed poglavitnih simbolnih pomenov vode kot središča obnavljanja, nezavednih energij, brez brezobličnih podob duše, skrivnostnih in nepoznanih motivacij. Koncentracija in dinamika gibanja potekata proti centru, tako da se v vzporednih projekcijah forma ponovno odvija in širi k središču. Vrtinec je oblika, ki je zazrta v samo sebe in se osredotoča nase, da bi dosegla tišino in praznino. Avtorica z novo prostorsko instalacijo Ponikanje, ki jo sestavlja več vzporednih gibljivih slik, v Razstavnem salonu Rotovž nadaljuje predhodno postavitev iz Beograda.

Ksenija Čerče
je diplomirala (1999) in magistrirala (2002) iz slikarstva na ALUO v Ljubljani. Pred tem je med letoma 1988 in 1996 opravila študij na FNT TT Oblikovanje oblačil in tekstilij. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v ZDA, kjer je magistrirala iz videa in sound arta (pri Liz Phillips) na Purchase College State University of New York. Avtorica postavlja medijsko večplastne projekte, pogojene s tehnologijo, v specifične prostore. Trenutno ustvarja tako na področju zvočne in video umetnosti kot na področju slikarstva. Anica Vučetić (1962) je diplomirala (1986) in magistrirala (1989) iz slikarstva na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu. Je članica ULUS-a (Razširjeni mediji). Od leta 1986 je samostojna umetnica. Bila je gostujoča umetnica Muzeja Ludwig Forum für Internationale Kunst v Achnu (1999) ter Fundación Ludwig de Cuba, Havana (2002). Izvedla je več kot dvajset samostojnih in več kot osemdeset skupinskih razstav. Ukvarja se z objekti ter mobilnimi, ambientalnimi in video instalacijami. Leta 2009 je za razstavo video instalacij Rez v galeriji Nadežda Petrović v Čačku prejela prestižno »Politikino« nagrado za najboljšo razstavo v preteklem letu.

Dialog na ogled
:
Ksenija Čerče, rec # 21
Sodni stolp, Ob tržnici, Maribor, tor.-ned.: 10.00-18.00
Anica Vučetić, Ponikanje
Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2, Maribor, pon.-pet.: 10.00-18.00, sob.: 10.00–13.00   Projekt je nastal v sodelovanju s Kulturnim centrom Beograd.
Za izvedbo projekta se zahvaljujemo Narodnemu domu Maribor, Ministrstvu za kulturo, Mestni občini Maribor, ELmedu in iSpotu.
kustosinji: Breda Kolar Sluga in Aleksandra Estela Bijelica Mladenović