Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

Cecil Beaton, pokojni britanski fotograf svetovnega slovesa, je v svoji šest desetletij trajajoči, burni karieri ustvaril nepozaben in vedno znova citiran opus fotografij. Ta dandy med fotografi, kakor je umetnika označil avtor razstave Phillipe Garner, je posnel očarljive in duhovite fotografske zapise iz sveta visoke družbe, umetnosti, mode, filma in gledališča ter pop kulture.

Beatonovo ambiciozno ustvarjanje je sovpadalo z razvojem dveh velikih fenomenov masovne kulture njegovega časa: razmah tiskanih publikacij, modnih revij in kinematografije z zvezdniškim sistemom. Že zgodaj je postal uradni fotograf ugledne modne revije Vogue in ustvaril vrsto portretov filmskih zvezdnikov (Marlene Dietrich, Greta Garbo, Gary Coope...), ki so danes že ikone. Proslavil se je predvsem kot portretist umetniških salonov med New Yorkom in Parizom, kjer so nastali nepozabni portreti Pabla Picassa, Gertrude Stein, Salvadorja Dalija itd.

Na ogled je preko 100 Beatonovih fotografij, ki kronološko in tematsko sledijo umetnikovemu ustvarjalnemu credu od prvih portretov njegovih sester in prijateljev (okoli 1920) pa do portretov britanske pop scene 60-tih in 70-tih let.