Brane Zorman & Irena Pivka, Cona C, zvočno-vizualna situacija
Razstavni salon Rotovž, Trg Borisa Kraigherja 3, Maribor

produkcija: MASKA, Nataša Zavolovšek
v sodelovanju z: Umetnostno galerijo Maribor, Breda Kolar Sluga
Projekt - zvočno vizualna situacija Cóna C je vsebinsko in sistemsko nadaljevanje postavitve Cóne B in Cóne A . Cóna C pripada nizu treh, vsebinsko povezanih projektov.

izhodišče - vsebina

Zvočno vizualna postavitev Cóna C je vsebinsko in sistemsko nadaljevanje serije projektov s skupnim imenom Cóna, ki proučujejo konfliktne situacije, soočenja v sodobnih družbenih odnosih. Cóna A govori o razmerju v urbanem okolju, kjer se naključni posameznik staplja z množico mimoidočih. Cóna B, ki je bila postavljena v kargo kontejnerju, pripoveduje o soočenju med posamezniki z nasprotne strani geopolotične ločnice, o odnosu med tujcem in domačinom. Novi projekt Cóna C, ki bo skupaj z ostalima Cónama premierno postavljen od 28. novembra do 13. decembra 2003 v UGM Maribor, Razstavni salon Rotovž, raziskuje gibanje migracijskih tokov, potovanje posameznika, ki se je odločil zapustiti svoj izvorni prostor domovanja. Projekt proučuje mejo kot geopolitično linijo, ki kot dvosmerni filter z različnimi pravili igre prestopanja za migranta določa moč posameznega teritorija.

Hkrati je imel projekt namen vzpostaviti institucijo začasne meje (mejnega prehoda) v sami galeriji, s čimer bi Cóna C postala meja, vendar je bila vloga pri MNZ zavrnjena. Dokumenti so predstavljeni v galeriji.