Božidar Kemperle / Zmago Lenárdič, Ni teme ni teme
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Zamisel za skupno delo obeh avtorjev je nastalo med Lenárdičevim štirimesečnim bivanjem v New Yorku, kjer Božidar Kemperle živi in ustvarja že dvajset let. V mestu, gosto nasičenem na omejeni prostorski lokaciji, se vprašanje razdalje vzpostavi kot centralna zavedno-nezavedna točka vseh segmentov družbenega življenja. V dokumentarnem filmu TV Slovenije "Vstopi na L" (režija: Jasna Hribernik), kjer sta oba avtorja sodelovala, predvsem B. Kemperle nakaže nekatere, na prvi pogled presenetljive poglede, povezane s tem vprašanjem. V skupni prostorski postavitvi "Ni teme ni teme" kot osnovni vezni člen uporabita lahke konstrukcijske elemente, pri nas v zadnjem času znane kot "Knaufovi profili", v Ameriki pa že precej dlje kot "metal studs" in z njimi vzpostavita relacije med njunimi deli, ki so znotraj ateljejskega dela nastajala popolnoma neodvisno. Kot taka tudi niso središčni predmet raziskave, ampak entitete, vključene v skupni projekt problema razdalje; razdalje kot navidezne substance, ki po lastnih relativnih zakonitostih podeljuje pomene, določa intenzivnosti slepote in transparentnost dejavnega. Skozi optiko razdalje, tako telo kot iluzija, v neskončnost menjavata lastne oblike pojavnosti na način, za katerega se zdi, da je sicer mogoč le z uporabo tako imenovanih novih medijev. V neskončnost pomnoženo število očišč pa hkrati ukinja informacijsko logiko, saj zaradi samovoljne mobilnosti podeljuje smisel kot tisto, kar je povsem-poleg-a-ne-na-drugi-strani .... Prizadevanja avtorjev pri načelno raziskovalnem projektu pa so istočasno povezana s povsem konkretnimi vprašanji, ki v današnjem času postajajo vedno bolj aktualna, kot na primer odrekanje avtonomnosti, možnost soočanja, razpoznavanje kod ali navidezne izbire.

Božidar Kemperle je rojen leta 1955 v Ljubljani. Izobrazbo je pridobil najprej na Filozofski fakulteti, Ljubljana - oddelek za umetnostno zgodovino; kasneje pa še na Instituto Nacional de Bellas Artes v San Miguel Allende, Mexico in na A.S.L., New York. Svoja dela je razstavljal na razstavah v Sloveniji, Ameriki, Mehiki, Hrvaški.... in prejel več nagrad in priznanj. Danes živi in dela v New Yorku.

Zmago Lenárdič je rojen leta 1959 v Ljubljani. Dokončal je študij filozofije in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je tudi zaključil podiplomski študij slikarstva. Prejel pa je še DAAD štipendijo v Atelierhaus Worpswede, Worpswede v Nemčiji. Svoja dela je razstavljal v Sloveniji in v tujini ter prejel več nagrad. Danes živi in dela v Ljubljani.