Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

Fotografa Bogomirja Čerina poznamo predvsem po izstopajoči temi v njegovem opusu - ženskem aktu. Za eno ključnih oseb fotografskega dogajanja v Mariboru v zadnjih nekaj desetletjih pa ga štejemo, ker je svoj pogled na fotografijo širil tudi z vrsto pedagoških in organizacijskih dejavnosti. Omeniti moramo vsaj, da je že več let predavatelj fotografskega oblikovanja na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter da je eden najbolj aktivnih članov Fotokluba Maribor. Intenzivno si je prizadeval za ustanovitev Fotogalerije Stolp ter jo kasneje tudi uspešno vodil. Je organizator in mentor številnih fotografskih tečajev, delavnic in mednarodnih šol. Avtor letos praznuje 40. obletnico ustvarjanja, kar je tudi povod pričujoče razstave in kataloga, ki bo izšel ob razstavi.

Njegova fotografska posebnost je ženski akt, kateremu se posveča vse od svojih začetkov, najprej v črno-beli tehniki potem pa v zanj značilni barvni fotografiji. Ob 40. obletnici avtorjevega ustvarjanja bomo s katalogom in razstavo predstavili njegovo ustvarjanje, s poudarkom na zanj značilni temi - ženskem aktu.

"Meje akta so težko premakljive, čeprav so avtorji tvorili zgodovino z različnimi koncepti, prezentacijskimi posebnostmi, z različnimi socialnimi in lastnimi ambicijami ustvarjanja znotraj teme. K tej obsežni zgodbi bi lahko dodali, da je fotograf Bogomir Čerin prehodil različne poti, ki so sorodne tudi drugim, a je eden redkih, ki se v prostor slovenske fotografije akta vpisuje s kontinuiteto ustvarjanja. V celotnem opusu bi lahko razbrali štiri različne faze, ki sovpadajo z desetletji, v katerih so nastale." (iz teksta za katolog kustosinje razstave Brede Kolar Sluga)