Preskoči na vsebino

V mojih čevljih | Empathy Museum
Nekdanja tovarna MTT, Maribor/Melje
18.-26. septembra 2020
otvoritev: petek, 18. september 2020, 18.30

Kako je stopiti v čevlje nekoga drugega?

»Le čevlje sodi naj Kopitar.«
— France Prešeren

V mojih čevljih je prodajalna s čevlji, kjer obiskovalce povabimo, da stopijo v čevlje nekoga drugega – dobesedno. Potujoča razstava predstavlja raznoliko zbirko čevljev in zgodb, ki raziskujejo našo deljeno izkušnjo biti človek. Obiskovalci lahko stopijo v čevlje sirskega begunca, seksualnega delavca, vojnega veterana, nevrokirurga in številnih drugih ter prisluhnejo njihovim izkušnjam iz prve roke. Zbrane zgodbe se dotikajo najrazličnejših vidikov življenja, od izgube in žalosti do upanja in ljubezni. Obiskovalca popeljejo po poti sočutja, tako čustveno kot fizično.

»Človeka nikoli zares ne razumeš, dokler ne pogledaš z njegovega zornega kota – dokler mu ne zležeš pod kožo in gledaš skozi njegove oči.«
— Harper Lee, Če ubiješ oponašalca (prevedla Polona Glavan)

V Mariboru je projekt V mojih čevljih del programa Dnevov zaganjanja EKO 8. Tako se del nabora zgodb osredotoča na okoljske teme, na primer pripoved avstralskega gasilca gozdnih požarov.

»Če bi lahko bil ti in ti jaz / Le za eno uro, če bi našla način / Kako zlesti v drug drugega glavo / Postavi se v moje čevlje / Le postavi se v moje čevlje«
— Joe South

V mojih čevljih je projekt, ki ga je za Empathy Museum (Muzej sočutja) zasnovala umetnica Clare Patey, producent projekta pa je Artsadmin. Postaja v Mariboru je prva od umetniških niti, ki povezujejo partnerje v projektu Umetnost in dobro počutje, ki je podprt s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Video: How can we improve our own empathy? – Empathy Museum's 'A Mile in My Shoes', Youtube