Preskoči na vsebino

Ivan Kos in njegova mojstrovina - Deklica z oranžo
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
21. december 2019 – 7. junij 2020
otvoritev: sobota, 21. december 2019, 11.00

kustosinja: Simona Vidmar
asistentka kustosinje: Mojca Štuhec

Ivan Kos (1895-1981) je bil eden najpomembnejših umetnikov v 20ih in 30ih letih v Mariboru. To je bilo obdobje naglega gospodarskega razvoja ter čas, ko je področje likovne umetnosti iskalo svoj prostor v mestu. Kot mlad slikar je skupaj z drugimi iz svoje generacije prevetril mariborsko umetniško dogajanje, prinašal svežino novih umetniških pobud ter soustvarjal prebujajočo se likovno sceno. Tudi s pomočjo Ivana Kosa se je v Mariboru rodila nova umetniška skupnost, ki je želela stopiti v korak s sodobnimi umetnostnimi tokovi ekspresionizma in nove stvarnosti.

Ivan Kos je študij slikarstva pričel na dunajski cesarsko-kraljevi akademiji leta 1918. Po razpadu Avstro-Ogrske monarhije je bil skupaj z drugimi slovanskimi študenti primoran zapustiti Dunaj in je študij nadaljeval na akademiji v Pragi. Praga v 20ih letih je bilo mesto, ki je oblikovalo mladega slikarja. Na akademiji se je nekaj let posvečal izključno risbi in svinčniku, ker za olje in platno ni imel sredstev; slikati je lahko pričel šele, ko je leta 1922 prejel državno štipendijo. Povezal se je z drugimi slovenskimi študenti v Pragi, najpomembnejše je bilo prijateljstvo z Antejem Trstenjakom, ki ga je vpeljal v skrivnosti akvarela. Risba in akvarel sta ostala avtorjevi najbolj prepoznavni likovni izrazni sredstvi skozi celoten opus. Slikarsko specialko v Pragi je Ivan Kos zaključil leta 1924 in se vrnil v Maribor.

Že med študijem je leta 1920 kot obetaven mlad umetnik razstavljal v okviru I. umetnostne razstave v Mariboru, pod pokroviteljstvom Rudolfa Maistra, ki predstavlja začetek organiziranega življenja likovnih umetnikov v mestu. Po študiju se je z umetnikoma Franom Stiplovškom in Nikolajem Pirnatom povezal v Klub mladih, kasneje pa so-ustanovil klub Brazda z izrazitejšo socialno vsebino, ki je postal glavni nosilec razstavne dejavnosti v Mariboru med obema vojnama. Krajši čas se je preživljal z risanjem bolnikov na dermatološkem oddelku mariborske bolnišnice, nato pa leta 1925 nastopil delovno mesto profesorja risanja na mariborski Klasični gimnaziji, kjer je ostal do svoje upokojitve. 

Deklica z oranžo (1927) je mojstrsko delo Ivana Kosa in eno izmed najbolj prepoznavnih del iz zbirke Umetnostne galerije Maribor. Je tudi izhodišče za razstavo, ki avtorja predstavlja predvsem kot portretista. V 20ih in 30ih letih je avtor naslikal celo serijo portretov, ki kot avtorjev celoten opus prehajajo od kolorističnih prijemov akademske prakse, preko ostre modelacije poenostavljenih kompozicij nove stvarnosti do lastne oblike ekspresionistično prežetega realizma. Koncem 20ih let, ko se je ekspresionizem v Evropi in tudi že pri nas prevesil v mirnejšo novo stvarnost, je bil čas, ko je Kosovo slikarstvo doseglo svoj vrh. V tem času je Ivan Kos naslikal nekaj odličnih portretov, ki jih odlikuje kompozicijska urejenost, poudarjanje plastičnosti, razmeroma skromna barvna paleta ter želja poglobiti se v psiho slikarskega modela. 

Posebna zahvala: Pokrajinski arhiv Maribor, RTV Slovenija, Oddelek za umetnostno zgodovino Univerze v Mariboru, dr. Polona Vidmar, dr. Katarina Mohar, Sara Hajdinac