Preskoči na vsebino

Tina Konec / Transparentnosti
prodajna razstava
UGM Šop, Strossmayerjeva ulica 6
15. junij – 3. november 2019
otvoritev in pogovor z umetnico: petek, 15. junij 2019, 20.00

Na prodajni razstavi predstavljamo mlado umetnico Tino Konec in njeno serijo risb iz 2018−2019 z naslovom Transparentnosti. Naprodaj je 10 risb. Vabljeni!

Tina Konec je diplomirala leta 2015, vendar je njen izraz izmojstren in njene risbe so izbrušene, kot da bi imela za seboj že dolgo ustvarjalno življenje. Navdih njenim delom je narava, natančneje drevesa, še natančneje iglavci. Na papir ali na prosojni pavs papir polaga poteze s svinčnikom ali črnim tušem eno ob drugo. Včasih risbo na pavs papirju prekrije z drugo risbo, s čimer dobi izginjajoče, zamegljene prizore.

Umetnica z izjemno preprostimi likovnimi sredstvi ustvarja nadvse kompleksna dela, ki jih odlikuje tako senzibilnost kot tudi izredna prezenca. Čeprav se navdihuje pri najstarejšem možnem viru – naravi, so njene risbe povsem sodobne. Umetnica narave ne posnema dobesedno, temveč svoje »krošnje« sproščeno in intuitivno zgošča in razpušča v fino občutenem ritmu. V načinu umeščanja risbe v praznino papirja, v navidezni preprostosti, v skrajno zgoščenem izrazu in poetičnosti ponekod začutimo esenco, ki je značilna za umetnost Vzhoda. Risbe pogled gledalca usmerijo v krošnje in v nebo, kakor da so odprta vrata v nedoumljivo neskončnost. S pogledom potujemo po gostih temnih pokrajinah in posameznih drobnih poganjkih, povsod srečujemo mir in popolnost. Vse je na svojem mestu. Enostavno, naravno in popolno.

Tina Konec je rojena leta 1992 v Mariboru. Leta 2015 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pri profesorju Zmagu Lenárdiču. Na isti ustanovi zaključuje podiplomski študij slikarstva pod mentorstvom Tuga Šušnika. Za delo Kristalizacija v tehniki tuša na papirju je leta 2018 na 53. mednarodnem slikarskem Ex-temporu v Piranu prejela najvišjo nagrado grand prix. Živi in ustvarja v Ljubljani in Oplotnici.