Preskoči na vsebino

Ne glej nazaj, okej? 
UGM, Strossmayerjeva 6
30. november 2018 – 17. marec 2019
otvoritev: petek, 30. november 2019, 19.00

umetniki
: Adel Abdessemed, Sarah Abu Abdallah, Allora & Calzadilla, Mounira Al Solh, Francis Alÿs, Nika Autor, Morten Barker, Nataša Berk, Ana Dana Beroš, Jasmina Cibic, Cao Fei, Vadim Fiškin, Tanja Lažetić, Nina Mangalanayagam, Emeka Ogboh, Agnieszka Polska in Witek Orski, Hrair Sarkissian, Massinissa Selmani
kustosinja: Simona Vidmar; asistent kustosinje: Jure Kirbiš

Razstava Ne glej nazaj, okej? izhaja iz prepričanja, da preteklosti v obliki pisane zgodovine ali doživetih spominov, kulturne dediščine ali političnih simbolov ne doživljamo kot zaključene zgodbe, temveč kot polje možnih novih izkušenj, ki od nas vseh terja prispevek kreativne in kritične odgovornosti.

Spomin v svojih številnih manifestacijah − kot individualni, zgodovinski, družbeni, kulturni, politični spomin − in soočanje z njim skozi procese prisvajanja, poustvarjanja, animiranja, potvarjanja − je postal osrednje orodje za raziskovanje in razumevanje našega občutenja preteklosti in aktualnih realnosti. Spomin je vpliven in kompleksen mehanizem, ki oblikuje našo identiteto in nam omogoča občutek pripadnosti. Je na presečišču med dejstvi in fikcijo, posega v naše dnevno življenje ter megli koordinate časa in prostora. Spomin je vedno v tranziciji, znan po svoji nezanesljivosti in nagnjenosti k pozabljanju. Ali, kot nas je podučil že Freud, spomin je samo druga oblika pozabe.

Obsesija s spominom je pomemben simptom naše kulturne sedanjosti, pogojena s sodobnimi načini reproduciranja in komuniciranja. Način, kako danes razmišljamo o preteklosti, je vedno bolj spomin brez nacionalnih meja. Horizont časa in prostora se je razširil preko lokalnega in nacionalnega. Ob tem se zdi, da je obilica diskurzov o spominu in spominjanju, ki zaznamujejo novi milenij, zamenjava za aktivistično navdušenost nad obljubami prihodnosti, ki so bile značilne za prejšnje stoletje. Pretekle fantazije o vsesplošni globalizaciji in nenehnem razvoju so danes že arhivski material in del kabineta deziluzij. A tudi danes si želimo zamisliti alternativne prihodnosti, da bi lahko artikulirali naše politično in kulturno nezadovoljstvo s sedanjostjo sveta. Diskurzi o spominu nam omogočajo, da si jih lahko predstavljamo. Potrebujemo oboje, preteklost in prihodnost.

Zanima nas, kakšna je vloga umetnosti v tem zapletenem in protislovnem procesu, ki je navidezno bolj povezan s preteklostjo kot prihodnostjo. Razstava Ne glej nazaj, okej? predstavlja tiste prakse znotraj sodobnoumetniške produkcije, ki k spominjanju in dekonstrukciji zgodovine pristopajo drzno; prakse, ki individualno spominjanje in konflikte zgodovinjenja soočajo v brezkompromisnih dejanjih; in prakse, ki z željo po razdiranju konvencij ob formalno prepričljivem jeziku humorja, absurda, poetike ali redukcije v sebi nosijo neposlušnost in upor. Ne glej nazaj, okej? ponuja v razmislek vprašanje, ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek? Mogoče je čas, da se spomnimo prihodnosti! 

Več o sodelujočih umetnikih in njihovih delih lahko preberete tukaj.

ustvarjalci:
kustosinja in postavitev razstave: Simona Vidmar
asistent kustosinje in postavitve razstave: Jure Kirbiš 
odnosi z javnostmi in medijska komunikacija: Sabrina Železnik 
strokovni sodelavec: Andrej Rojc
grafično oblikovanje: Matej Koren 
prevod in lektura: Ksenija Vidic, Gaja Golija
tehnična ekipa: Gorazd Borucky in Boris Rajh, UGM; Holbič d.o.o.; Rotar Art d.o.o.; tehnična ekipa MMSU Reka; TSE d.o.o.Simon Sedmak

odzivi medijev
:
Morda je čas, da se spomnimo prihodnosti (Delo, 3. december 2018, avtor: Peter Rak)
Sreča je, da ne živim v Parizu (Večer, 5. december 2018, avtorica: Melita Forstnerič)
Ne glej nazaj, okej? ( TV Slovenija, Kultura, 3. december 2018)
Ne glej nazaj, okej (Radio Slovenija, Program Ars, 8. december 2018, avtorica: Saška Rakef Perko)
Nam pogled nazaj lahko omogoči nov začetek? (Mladina, 27. november 2018)
Pogled nazaj za nov začetek? (Večer, 30. november 2018)
Ne glej nazaj, okej? ali umetniško obračanje v preteklost za nov pogled naprej (MMC RTV Slovenija, 30.
november 2018)

otvoritveni program / Artist talks: sobota, 1. december 2018, 10.30 - 14.30

Razstavo sta podprla Goethe-Institut Ljubljana ter Francoski inštitut v Sloveniji.