Preskoči na vsebino

Prodajna razstava / oblikovalki Polona Poklukar in Mira Strnad
UGM, Strossmayerjeva 6
10. maj - 17. junij 2018
otvoritev: četrtek, 10. maj 2018, 18.00

Polona Poklukar in Mira Strnad sta v Mariboru aktivni in vidni oblikovalki mode in modnih dodatkov. Obe z lastnima znamkama, Mira tudi s svojo trgovino Miricota in Polona s soustanoviteljstvom in soustvarjanjem Salona uporabnih umetnosti, sta v peščici tistih, ki mestno trgovsko ponudbo dopolnjujejo z unikatnimi in izbranimi kosi oblačil in modnih dodatkov. Ob razstavi Vlasta Zorko – retrospektiva smo ju v Umetnostni galeriji Maribor povabili, da za UGM trgovino oblikujeta nekaj povsem novih kosov, ki navdih črpajo iz dela kiparke Vlaste Zorko. Ustvarjalki sta se kiparkinega opusa lotili vsaka s svojim orodjem – klobukom in srajco. Polona Poklukar se je odločila za dva motiva: ženski telesi, ki spominjata na par hrušk ter otroško frizuro, ki se kot lasulja-čelada transformira v klobuk. Mira Strnad je v svoje srajce ujela duh časa, ko je Vlasta Zorko vstopala v kulturni milje mesta Maribor sredi 20. stoletja. Vse izdelke lahko kupite v UGM trgovini do 17. junija 2018.
Prodajna razstava Polone Poklukar in Mire Strnad je druga v seriji prodajnih razstav v UGM trgovini, ki smo jih v začetku letošnjega leta začeli s predstavitvijo REBUS-a – fotozinovskega projekta mariborskih ustvarjalcev Matjaža Wenzla in Reneja Maurina. Otvoritev razstave 10. maja 2018 ob 18.00 bo pospremil pogovor z ustvarjalkama, ki ga bo povezoval Jure Kirbiš, kustos v Umetnostni galeriji Maribor.


Polona Poklukar
(r. 1975, Ljubljana) je diplomirala iz likovne umetnosti na mariborski Pedagoški fakulteti (2004) in zaključila študij ilustracije in grafike na Akademiji za umetnost, arhitekturo in dizajn v Pragi (2001). Ustvarja na področju produktnega dizajna in scenskega oblikovanja ter ilustracije in prostorskih instalacij. Predstavila se je na številnih razstavah in festivalih doma in v tujini. Je ena izmed soustanoviteljic mariborskega neodvisnega razstavno-prodajnega prostora Salon uporabnih umetnosti. Pod blagovno znamko Polona Poklukar oblikuje nakit, klobuke, svetila. Leta 2014 je v okviru Meseca oblikovanja v Ljubljani prejela nagrado s področja modno-produktnega oblikovanja. Živi in dela v Mariboru.

Mira Strnad
(r. 1976, Maribor) je diplomirala iz likovne umetnosti na mariborski Pedagoški fakulteti (2006). Ustvarja na področju oblikovanja unikatnih oblačil za moške in ženske ter kot kostumografka. V zadnjem času je zasnovala kostume za Alico v čudežni deželi, Sen kresne noči (English Student Theatre, II. gimnazija Maribor), Jakec in breskev velikanka, Mučenik (Slovensko ljudsko gledališče Celje), Cucki (Mestno gledališče Ptuj). Oblačila ustvarja pod blagovno znamko Miricota in jih prodaja v istoimenski trgovini na Barvarski 3 v Mariboru. Živi in dela v Mariboru.

VABLJENI!