Preskoči na vsebino

Natalija Šeruga Golob / Salve Regina
Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2 A, razstavišče v kleti Minoritske cerkve
otvoritev: petek, 20. april 2018, 18.00
20. april - 2. junij 2018
vodstva: sreda, 25. april, 17.00, 16. maj, 18.00 in 30. maj, 18.00

Umetnostna galerija Maribor z razstavo akademske slikarke Natalije Šeruga Golob, Salve Regina, aprila in maja 2018, gostuje v Lutkovnem gledališču Maribor. Slikarka se bo tokrat s svojimi najnovejšimi deli predstavila v zanimivem ambientu – razstavišču v kleti Minoritske cerkve – med dragocenimi arheološkimi najdbami. Razstavljenih bo 22 slik večjega formata, poimenovanih Pregrinjala ter 40 miniaturnih slik, poimenovanih Ogledala, v razstavo bo vključen tudi video. Slikarka ostaja zvesta svojemu prepoznavnemu slogu, slikarska platna z vidnimi šivi šiva na kovinski podokvir ter temam kot so čas, minevanje in razkroj.

»Sem slikarka. Zadnja leta razvijam slikarski model, ki se sklada s temeljno strukturo sveta, v kateri je transformacija stalnica in je konec pogoj ponovnega začetka. Slikarski model, ki ga razvijam temelji na pradavnem in večnem v vizualnem ustvarjanju. Slikanje mi pomeni ritual, most med realnim in transcendentnim. Ritual kot standardizirano, ponovljivo vedenje, ki me poveže s pojmom transcendentalnega. Če predpostavljam delitev realnega in imaginarnega sveta na dva pola: sveto in profano (kot dve absolutno različni resničnosti) mi ritual ustvarjanja predstavlja most med tema dvema svetovoma. Umetnost je stvar duha in njeno poslanstvo je približevanje smislu življenja. Ni mistike, sem davno tega blasfemično zapisala v slikarski dnevnik. Mysterium velja za začudenje nad nadnaravnim, iracionalnim. Misteriozno je tisto, kar je in ostane vseskozi in v vsakem primeru nerazumljivo. »O čemer ne moremo govoriti, o tem moramo molčati.« »Wovon man nicht sprechen kann, daruber muss man schweigen.« ― Ludwig Josef Johann Wittgenstein. Temeljnih filozofskih resnic se lahko le dotaknemo, le nakažemo, jim zgolj prepustimo prostor, v katerem se naselijo ter se razkrijejo same od sebe. Zato se mističnega kot temeljne struktura sveta le dotaknem in prepustim prostor, da se razkriva samo. Vizualni in verbalni jezik se nikakor in nikoli povsem ne prekrijeta. S tem ko svet razkosamo na razne metajezike jezike, ga približno definiramo in spoznavamo ter se približujemo spoznanju sveta in s tem spoznavanju samega sebe.

Slikarska platna z vidnimi šivi šivam na kovinski podokvir. S takšnim nosilcem slike želim vzbuditi asociacije na staro, pradavno, arhaično. Od kar pomnim se v delu osredotočam na čas, minevanje in razkroj. Tega ne upodabljam kot motiv, temveč postaja v zadnjih letih del moje slikarske prakse. Tehnologijo slikanja dobesedno prežemam z uničevanjem. Svoje slike prekrivam s »pepelom« - mešanico belega (PW6) in črnega pigmenta (PBk7) ali z »zemljo« - zemeljskimi pigmenti (α-FeOOH). Barvo nato odstranjujem na način, ko prepustim materialu, da sam odkrije ali zakrije dele slike. Ta korak uničenja oz. izginjanja podobe, običajno a zagotovo, naredi čas. Zadnja leta sama, z zadnjim slikarskim posegom, preuredim čas, ga skrčim, pospešim in skoncentriram v slikarski postopek. Minevanje, preobrazba ni le odgovor na »Kaj je upodobljeno?« ampak tudi odgovor na »Kako je upodobljeno?«. Na slikah tako ustvarjam minulo v sedanjosti.« ― Natalija Šeruga Golob

http://www.natalijaseruga.si/

Razstavo si bo v Lutkovnem gledališču Maribor mogoče ogledati vsak dan od ponedeljka do petka med 10.00 in 13.00, v četrtek tudi med 15.00 in 18.00, v soboto med 9.00. in 11.00 ter uro pred vsako predstavo.

produkcija: Umetnostna galerija Maribor in Lutkovno gledališče Maribor
kustosinja razstave: Nataša Juvan
postavitev razstave: Natalija Šeruga Golob in Nataša Juvan
postprodukcija videa: STUDIO KRAMBERGER URAN
oblikovanje: Matej Koren Studio
prevod: Ksenija Vidic
glasba: Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel, za violino ali čelo in klavir (1978)
tehnična koordinacija LGM: Lucijan Jošt
tehnična koordinacija UGM: Boris Rajh, Gorazd Borucky
Ob razstavi je izšel katalog v samozaložbi umetnice.

VABLJENI!