Mariborska arhitekturna pisarna REICHENBERG ARHITEKTURA praznuje 15 let uspešnega in razburljivega delovanja. V času Svetovnega slovenskega kongresa, ki bo potekal v Mariboru, se eden najuspešnejših arhitekturnih timov v Sloveniji predstavlja z veliko pregledno razstavo z več kot 40-imi izbranimi deli s področja stanovanjske in industrijske gradnje, oblikovanja trgov in urbane opreme ter večjih javnih kompleksov. Reichenberg arhitektura je nastajala v zadnjih 15-tih letih predvsem v Mariboru in okolici oziroma širši SV regiji ter drugod po Sloveniji.

Ekipo ateljeja poleg ustanovitelja Bogdana Reichenberga (večkrat nagrajen avtor, ki je prejel vse od nagrade Prešernovega sklada, Plečnikovega priznanja do Zlatega grba mesta Maribor itd.) sestavlja mlada generacija arhitektov - Gregor Reichenberg, Sašo Rek, Vesna Zatezalo, Rok Plohl, Miha Milič in Barbara Zemljič, ki kot diplomanti ljubljanske, zagrebške in graške arhitekturne šole prinašajo sveže ideje in raznolike izkušnje. Iz obširnega opusa arhitekturnega tima bodo na ogled tako realizirani projekti in natečajne rešitve kot tudi rezultati delavnic ter kompleksne urbanistične študije. Med drugim naj izpostavimo nekaj najvidnejših/nagrajenih, ki so zaznamovali prostor in dogajanje v njem: Stanovanjsko naselje Radvanje; Tiskarna Leykam, Hoče; Grajski trg, Maribor; Glavni trg, Ljutomer; Nazorjev trg, Koper; Lutkovno gledališče, Maribor; Prizidek Mestni občini Maribor; Studenška brv, Maribor itd.

Reichenberg arhitektura "uspešno povezuje izkušnje iz urbanističnega delovanja v sedemdesetih, arhitekture mesta v osemdesetih, arhitekture kritičnega regionalizma v devetdesetih, v sodobno pragmatično arhitekturo, ki jo odlikuje predvsem zrelost arhitekturne misli". (Uroš Lobnik). Njihova arhitektura je občutljiva na okolico, vendar prečiščene oblike praviloma ne izhajajo neposredno iz regionalnih prvin, veliko bolj razvijajo svojo interpretacijo prostora ter nadgradnjo tradicije s sodobnostjo.

Razstava poteka v okviru II. konference arhitektov in gradbenikov iz Slovenije in sveta, ki jo organizira Svetovni slovenski kongres na Univerzi v Mariboru od 19.-20. oktobra 2006 in je posvečena ustanavljanju nove slovenske šole za arhitekturo.

info:

Umetnostna galerija Maribor
SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor
T 02/ 229 58 60, 02/ 250 25 43
M 041/ 658 473 F 02/ 252 77 84
infoping@ugmpong.si, www.ugm.si