Slovensko kiparko Polono Maher in italijanskega slikarja Albana Morandija povezuje dosedanje ustvarjanje: oba sta se izobraževala v Italiji, uveljavljata likovnost na različnih področjih, intezivno se posvečata pedagoškemu delu, pri svojih projektih veliko pozornost posvečata obstoječemu prostoru in iskanju povezave med njim in likovnimi deli, za oba so značilni objekti, ki se od klasične skulpture odmikajo v materialu, dimenzijah in postavitvi. Kako sorodne umetnine lahko zaživijo skupaj bosta preverjala v postavitvi, vsak s cca 50 objekti, slikami, risbami, najprej v mariborski galeriji, nato februarja 2005 v Brescii (Comune di Salo Fondaco di Palazzo Fantoni Brescia, 5.-27. februar 2005). To je drugi projekt UGM, v katerem dva umetnika sodelujeta v ustvarjalnem dialogu, leta 2002 sta v UGM postavljala Oto Rimele (SLO) in Ferdinand Penker (A) instalacijo, katere del je še danes mogoče videti pred galerijo. 8. septembra si je mogoče ogledati, kako neposredno na steno razstavišča nastaja novo eksperimetnalno delo Polone Maher in Albana Morandija. Ustvarjala bosta z različnimi zanimivimi materijali lepilnim trakom, tkanino, kartonom... 8. september od 10. do 12. in od 15. do 17. ure - postavitev v nastajanju 11. september od 10. do 12. ure - delavnica za Mlade prijatelje UGM 6., 7., 8. oktober od 18. do 21. ure - delavnica za odrasle, vodi kiparka Polona Maher

 

katalog POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio

 

Po lanskoletni uspešni izvedbi projekta POLONA MAHER / ALBANO MORANDI, Razstavni salon Rotovž, 10. september-9. oktober 2004, ki ga je pripravila UGM z namenom povezovanja slovenskih umetnikov s tujimi, sta kiparka Polona Maher (Slovenija) in slikar Albano Morandi (Italija) pred časom izvedla drugi del projekta v Italiji z naslovom niti - niti / carteggio v razstaviščih Fondaco di Palazzo Coen, Salo (Brescia) in Roe Volciano, Area Imprinting all'ex-cotonificio de Angeli Frua (5. - 27. februar 2005).

 

Ob zaključku razstavnega projekta je izšel katalog: POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio s teksti obeh kustosov Brede Kolar Sluga in Alberta Zanchetta. Katalog je opremljen z barvnimi fotografijami razstavnega projekta. Pri izdaji kataloga so sodelovali: Umetnostna galerija Maribor, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Provencia di Brescia in Comuna di Salo.

 

Zame je bilo prvo srečanje umetnikov, ki sem ga lahko opazovala s strani, še najbolj podobno mističnemu bazarju. Lastnika sta s ponosnimi kretnjami iz svojih kovčkov in škatel na dan prinašala skrivnosti. Presenečenje ob pogledu na "blago" drugega pa je bilo sorodno izrazu, ki ga lahko razberemo na obrazu nekoga, ki je prej dobro izbran dar. Darilo, s katerim lahko razveselimo samo nekoga, ki ga dobro poznamo. Zanju je bila to neverjetna podobnost njunih del - isti oranžni barvni odtenek papirja in tkanine, enako lahek papir, sorodne oblike likovnih del! Kako je to mogoče? ... Ali je dogodek narekovala želja po sprejetju, spoštovanje drugega, vera v dialog? Bi se to zgodilo ob vsakem njunem sodelovanju ali je to naključje? (kustosinja Breda Kolar Sluga, iz kataloga POLONA MAHER / ALBANO MORANDI: niti niti / carteggio)

 

fotografije postavitve razstave niti niti / carteggio, Polona Maher in Albano Morandi, Fondaco di Palazzo Coen, Salo (Brescia) ter Roe Volciano, Area Imprinting all'ex-cotonificio de Angeli Frua

 

 

info:

Umetnostna galerija Maribor

Si - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/ 229 58 60, 02/250 25 43

M 041/ 658 473 F 02/252 77 84

infoping@ugmpong.si, www.ugm.si