Dela, nastala v letošnjem letu, povezuje naslov Dobri stari horizont, ki gledalcu ponuja dvoje pomenskih stališč. Prvo je povezano z oblikovno igro vodoravno in navpično vodenih linij- fiktivnih horizontov, ki delijo slikovno polje v pasove, približane vtisu geometrične abstrakcije. Drugo, ki navaja k dojemanju naslova na metaforični ravni, pa razkriva avtorjevo pritrjevanje že zdavnaj preizkušenim in osvojenim likovnim obzorjem ter dometom modernizma. Ozki in razmeroma dolgi ali visoki formati slik so z odebelitvijo podokvirjev in posledičnim tridimenzionalnim seganjem v prostor zaživeli tudi v vlogi objektov. Ozračje minimalističnega askeze ob nenavadnih dimenzijah del krepi njihova natančno preračunana ambientalna instalacija, ki terja od gledalca določeno stopnjo radovednosti in potrpežljivosti, saj kmalu ugotovi, da z enim pogledom ni mogoče zajeti celote. Z menjavo zornega kota opazovanja se mu odpira možnost doživljanja bogatih barvnih senzacij na petih slikarsko obdelanih vidnih poljih, ki jih odkriva postopoma, skozi proces nenehnega spreminjanja likovno prostorskih odnosov.

Oto Rimele je slikar, likovni teoretik, scenograf in docent za slikarsko ter risarsko oblikovanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Razstava, ki bo v Rotovžu na ogled do 2. oktobra, se bo zatem selila v galerijo A + A v Benetke, kjer je sedaj predstavitev slovenske selekcije Beneškega bienala.

 

 

info:

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/229 58 60, 02/250 25 43

M 041/658 473 F 02/252 77 84

infoping@ugmpong.si, www.ugm.si