Bienale vidnih sporočil Slovenije je najpomembnejši dogodek na področju oblikovanja vizualnih komunikacij pri nas. Mlada stroka je z njim dobila priložnost za prevetritev, primerjavo, inventuro ustvarjalcev in del ter za uveljavljanje oblikovalskega vedenja, znanja, veščin. Vrh srečanja predstavlja podelitev strokovnih nagrad, poimenovanih po pionirju slovenskega grafičnega oblikovanja Jožetu Brumnu. Da dobijo nagrade res najboljša dela, zagotavlja dvojno sito: domača komisija in mednarodna žirija. V prvi so preverjena imena domače oblikovalske scene, dobitniki Brumnovih priznanj; v drugi grafične eminence svetovnega formata.

Fundacija Brumen, ki organizira bienale, predavanja, razstave idr., je ustanova za promocijo vidnih sporočil. Cilj njenega delovanja je, da Slovenija raste v komunikacijsko učinkovito družbo, z bogato kulturo prostora in dobro kakovostjo življenja.

Razstava je pred Mariborom gostovala že v koperski galeriji Meduza, v načrtu pa so še drugi kraji po Sloveniji. Na ta način se lahko s kvalitetnim grafičnim oblikovanjem, ki marsikateremu izdelku dodaja pomembno vrednost, seznani kar najširša javnost, tako strokovna kot kulturna, seveda pa tudi dijaki in študentje.

V Umetnostni galeriji Maribor so na ogled nagrajena in pohvaljena dela avtorjev: J.e.s.u.s. Ajaks; Ajdin Bašič‡; Tina Brezovnik, Andrej Baša in Vera Stankovič; Eduard Čehovin; Silvija Černe; Boris Divjak; Gigodesign; Miha Grobler; Ivan Ilič‡; Radovan Jenko; Borut Kajbič; Žare Kerin; Miha Kerin in Majda Kregar; Robert Križmančič; Luks studio; Luka Mancini; Matevž Medja; Ermin Mededovič‡; Ivian Kan Mujezinovič‡; Ranko Novak; Jack Russel, Tina Hojs in Bor Hojs; Slavimir Stojanovič‡; Mina Žabnikar; Robert Žvokelj.

Mednarodna žirija 1. bienala: Bruno Monguzzi (Švica), Bo Linnemann (Danska), Jean François Porchez (Francija), Rick Poynor (Velika Britanija), Mieczyslaw Wasilewski (Poljska). Mednarodna žirija 2. bienala: Anna Berkenbusch (Nemčija), Max Bruinsma (Nizozemska), Piotrek Mlodozeniec (Poljska), Aleš Najbrt (Češka), Erik Spiekermann (Nemčija/ZDA).

Razstava je nastala s podporo Ministrstva za kulturo R Slovenije.

Organizacija: Fundacija Brumen, Ljubljana v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor.
Kuratorji: žirantje obeh Bienal.
Grafično oblikovanje: Peter Skalar (Fundacija Brumen).
Postavitev razstave: Gigodesign.
Sodelavci: Milojka Kline (Umetnostna galerija Maribor), Barbara Predan in Inge Pangos (Fundacija Brumen).

info:

Umetnostna galerija Maribor
SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor
T 02/ 229 58 60, 02/ 250 25 43
M 041/658 473 F 02/252 77 84
infoping@ugmpong.si, www.ugm.si