V prostorih podjetja Arcadia, ki redno podpira in predstavlja dogajanje na področju sodobne arhitekture, je novembra na ogled nova arhitekturna razstava. Predstavlja mlada generacija mariborskih arhitektov in krajinskih arhitektov, ki aktivno in tvorno deluje na slovenski in mednarodni arhitekturni sceni. Razstava Kompilacija_05, ki je nastala v organizaciji Umetnostne galerije Maribor, je bila prvič na ogled janurja 2005 v Mariboru. Na njej z okoli 50 projekti sodelujejo: Jerneja Ačanski Veber + Tadej Veber, čorč‘e Bjelobrk, Danijel Čelig, Damir Černoga, Robert Gostinčar + Gregor Homšak + Janja Lužnik + Špela Recer, Manica Klenovšek Musil + Mateja Pocajt, Aleš Koprivšek, Teja Kovač, Gašper Medvešek, Miha Miholič, Miha Milič, David Mišič, Kaja Pogačar, Gregor Reichenberg in Stojan Skalicky.

 

Predstavljeni so arhitekturni projekti in krajinske ureditve, ki so nastale v zadnjih letih predvsem v Mariboru in Ljubljani ter so večinoma realizirani ali nagrajeni projekti arhitekturnih natečajev. Mladi arhitekti (do 35. let) so imeli priložnost ustvarjati na širokem področju arhitekture oz. krajinske arhitekture: od odgovorov na potrebe javnih programov (prizidek k fakulteti, nova srednja šola, otroška igrišča), infrastrukturnih projektov (mostovi, brvi, ureditve trgov, transformatorska postaja), do stanovajskih projektov (bloki, vrstne hiše, družinske hiše, počitniške hiše) ter interierjev.

 

Razstava je nastala v organizaciji Umetnostne galerije Maribor.

Kustosinja razstave: Simona Vidmar, kustosinja za sodobno umetnost v UGM.

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor in Arcadia d.o.o..

 

Arcadia in Umetnostna galerija Maribor se z razstavo Kompilacija_05 pridružujeta novemberskim dogodkom DEŽNIK ARHITEKTURA, iniciativi za kakovosten prostor in arhitekturo, ki je nastala na pobudo Zavoda za prostorsko kulturo TrajekT in združuje več izobraževalnih, kulturnih in družabnih prireditev. Cilj dogodkov je opozoriti na pomen kakovosti arhitekture in urejenosti prostora.

 

 

info:

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor

T 02/ 250 25 43, 229 58 60

M 041/658 473 F 02/ 250 25 44

www.arcadia-svetila.si

www.trajekt.org