V Razstavnem salonu Rotovž nadaljujemo serijo tematskih razstav na temo štirih elementov.

Na tokratni razstavi so na ogled izbrana dela iz stalne zbirke Umetnostne galerije Maribor, ki jih lahko na tak ali drugačen način povežemo z elementom zraka. Zrak predstavlja vmesni svet med nebom in zemljo. Z ognjem predstavlja aktiven, moški pol, v nasprotju z zemljo in vodo, ki predstavljata pasiven, ženski pol. Zrak je kot nesnovni, neotipljivi element tudi simbol poduhovljenosti in notranjih globin. Razstavljena dela bodo na zastavljeno temo odgovarjala bodisi z raziskovanjem neotipljivih razsežnosti, bodisi s preoblikovanjem otipljivega sveta.

Nenavadno slikarsko delo mlajšega mariborskega slikarja STOJANA GRAUFA Duh mrtvih bdi iz leta 1988 na neobičajen način kombinira klasično slikarsko tehniko (olje na platno) in sodobno sporočilnost. Delo se odmika od klasičnega formata slike in postaja slikarski objekt, ki v tem primeru izraziteje nagovarja s sporočilom in obliko kot slikarsko površino v črno-belo-rjavih tonih. Drevesne rogovile, ki služijo namesto podokvirja ustvarjajo mehek, nepravilen rob. Ta konstrukcijski element sugerira tudi naše razumevanje dela, saj (ne)hote vzbuja asociacijo, da je duh mrtvih morda duh mrtvih / požaganih / uporabljenih / dreves in s tem narave. Duhovi so nesnovna bitja in kot taki neotipljivi, zato je slikarjeva upodobitev simbolna. Polje interpretacije ostaja odprto, zdi pa se, da Graufovo delo govori o neki silni, mogočni in očitno tudi nevarni moči, ki pritajeno bdi v naši bližini.  

Drugače nagovarja slika JANE VIZJAK, uveljavljene slikarke srednje generacije. Pred gledalcem je celopostavna avtoportretna podoba avtorice - s čopičem v eni in z jabolkom v drugi roki. Drža rok vzbuja občutek tehtanja in odločanja med eno in drugo  možnostjo. To interpretacijo potrjuje tudi naslov dela, ki se glasi A.P., ALI ALI pri čemer A.P. pomeni avtoportret. Simbolika predmetov v njenih rokah in smer njenega pogleda govorita o tem, kaj je njena dilema in tudi njena odločitev, vendar pa je vsebina v tem primeru manj pomembna. Slika Jane Vizjak se navezuje na element zraka predvsem v eterični prosojnosti upodobljenega telesa. Belo oblačilo - simbol čistosti in tem primeru duhovnosti - še dodatno dematerializira fizično telesnost, ki se proti spodnjemu delu vedno bolj raztaplja. Celotna pojava bolj lebdi kot stoji. Brezčasno in neotipljivo vendar razkošno slikarsko ozadje postavlja celotno kompozicijo v nadčasoven okvir v katerem je slikarka duhovno privzdignjena in tudi izolirana.

Kiparska postavitev METKE KAVČIČ Prt iz leta 2004 je del njenega cikla Zapredene sledi, ki ga je leta 2006 predstavila na razstavi v Mariboru in Idriji in v katerem je motivno izhajala iz idrijske čipke. Prt je narejen iz valjane pločevine, ki jo kiparka perforira tako, da ustvari čipkast vzorec, ki se ob osvetlitvi pojavi tudi na tleh. V tem primeru prt ni nekaj kar prekrije mizo, temveč je samostojen element, ki obešen s stropa, daje občutek, da kot privid lebdi v prostoru in nas hudomušno spomni na pravljico "Mizica pogrni se". Smiselno vsebinsko dopolnilo tvori lesen stol, ki s svojo težo in stvarno funkcijo ustvarja prepričljiv kontrast z lebdečim, breztežnim prtom. Poetična postavitev, ki prestavi običajen, vsakodnevni ambient v pravljično razsežnost.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!

info:
Umetnostna galerija Maribor
SI - Strosssmayerjeva 6, 2000 Maribor
T + 386 02/ 229 58 60, 02/250 25 43
M 041/658 473 F 02/ 252 77 84
info@ugm.si, www.ugm.si