Fotografa Bogomirja Čerina poznamo predvsem po izstopajoči temi v njegovem opusu - ženskem aktu. Za eno ključnih oseb fotografskega dogajanja v Mariboru v zadnjih nekaj desetletjih pa ga štejemo, ker je svoj pogled na fotografijo širil tudi z vrsto pedagoških in organizacijskih dejavnosti. Omeniti moramo vsaj, da je že več let predavatelj fotografskega oblikovanja na Pedagoški fakulteti v Mariboru ter da je eden najbolj aktivnih članov Fotokluba Maribor. Intenzivno si je prizadeval za ustanovitev Fotogalerije Stolp ter jo kasneje tudi uspešno vodil. Je organizator in mentor številnih fotografskih tečajev, delavnic in mednarodnih šol. Avtor letos praznuje 40. obletnico ustvarjanja, kar je tudi povod pričujoče razstave in kataloga, ki bo izšel ob razstavi.

 

Njegova fotografska posebnost je ženski akt, kateremu se posveča vse od svojih začetkov, najprej v črno-beli tehniki potem pa v zanj značilni barvni fotografiji. Ob 40. obletnici avtorjevega ustvarjanja bomo s katalogom in razstavo predstavili njegovo ustvarjanje, s poudarkom na zanj značilni temi - ženskem aktu.

 

"Meje akta so težko premakljive, čeprav so avtorji tvorili zgodovino z različnimi koncepti, prezentacijskimi posebnostmi, z različnimi socialnimi in lastnimi ambicijami ustvarjanja znotraj teme. K tej obsežni zgodbi bi lahko dodali, da je fotograf Bogomir Čerin prehodil različne poti, ki so sorodne tudi drugim, a je eden redkih, ki se v prostor slovenske fotografije akta vpisuje s kontinuiteto ustvarjanja. V celotnem opusu bi lahko razbrali štiri različne faze, ki sovpadajo z desetletji, v katerih so nastale." (iz teksta za katolog kustosinje razstave Brede Kolar Sluga)

 

 

info:

Umetnostna galerija Maribor

SI - Strossmayerjeva 6, 2000 Maribor 

T 02/229 58 60, 02/250 25 43

M 041/658 473 F 02/252 77 84

infoping@ugmpong.si, www.ugm.sibreda.kolarping@ugmpong.si