Umetnostna galerija Maribor ob zaključku leta vabi na strasten fotografski zapis spektakularne španske predstave Tomaža Pandurja, Barroco, skozi objektiv Aljoše Rebolja.  

Aljoša Rebolj, ki je javnost pogosto vznemirjal z malih zaslonov ter s svojim drznim modnim slogom, danes tako doma kot v tujini stopa v ospredje predvsem s fotografijo. Številne objave in odmevno naročniško fotografijo dopolnjuje z intimnimi projekti. Med te sodi tudi pričujoča razstava osemnajstih fotografij, ki jih je avtor posnel v Madridu na vaji novega gledališkega spektakla Tomaža Pandurja, Barroco. Meta Krese je o velikih fotografskih povečavah Aljoše Rebolja zapisala: »Fotografije dajejo občutek, da je vse, kar se dogaja na odru, uporabil za svojo pripoved, kot da bi bila predstava narejena zgolj zanj. Ker ni bil odgovoren za dogajanje pred objektivom, se je lahko oklenil svoje zgodbe, svojega razmerja z gledališčem, ki je zelo dolgo, in če prav razumem fotografije, velikokrat tudi travmatično. Seveda, saj govorijo o ljubezni.«

V prijateljskem pismu režiser predstave, Tomaž Pandur, razkriva še globljo povezavo med vidnim in nevidnim: »Dragi Aljoša, vidiš stvari, ki si jih drugi ne znajo niti predstavljati, kot Roy v Scottovem Blade Runnerju, tudi ti vidiš C – žarke v teminah Tannhauserjevih vrat. Vidiš trenutke, ki bi bili izgubljeni kot solze v dežju, če jih ne bi ujel v pravem, svetem trenutku in jih skulpturiral v slike, arhetipske primordialne slike, ki stanujejo v mojem teatru. Slike, ki jih še nikoli nismo videli...«

Aljoša Rebolj je rojen 1966 v Kranju. Od 12. leta je kot gledališki  igralec nepretrgoma sodeloval z uglednimi jugoslovanskimi gledališkimi režiserji. Študiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, absolviral igro na AGRFT in se sočasno izobraževal na British School of Freelance Photography. Šest let je odkrival alkimijo klasične fotografije s preživljanjem noči v svoji temnici. Prvo fotografijo mu objavi francoski Photo. Naslednjih 15 let njegove fotografije objavlja presek slovenskega editorialnega tiska in  malodane vsi oglaševalski naročniki. Sledijo nagrade za oglase na domačih oglaševalskih festivalih in short lista v Cannesu. Iskanje lepote intimno dopolnjuje s fotografijo v gledališču.

Razstava je bila premierno na ogled ob Mesecu fotografije (oktober 2007) v prostorih Mestne galerije Ljubljana. Izvršna producentka razstave je Dragica Petrovič. Razstavo je otvoril režiser mednarodnih odrov, fantast gledališkega sveta, Tomaž Pandur.

VLJUDNO VABLJENI!

info:
Umetnostna galerija Maribor
SI - Strosssmayerjeva 6, 2000 Maribor
T 02/ 229 58 60, 02/ 229 58 61
M 041/658 473 F 02/ 252 77 84
info@ugm.si, www.ugm.si