Z Olympe na Olimp! / Branje Olympe de Gouges v času samote
ponedeljek, 8. marec, 11.00, Zoom

vodi: Breda Kolar Sluga, Umetnostna galerija Maribor
sodelujejo: Eva D. Bahovec, Filozofska fakulteta UL, Ana Pandur Predin, Plesno-kulturno društvo Flamenko, Darja Rakovič, Vrtec Zagorje ob Savi, Tatjana Rozman, I. gimnazija v Celju

V času francoske revolucije je Olympe de Gouges sestavila Deklaracijo o pravicah ženske in državljanke in že v uvodu zastavila nadvse aktualno vprašanje: »Kdo ti je dal suvereno oblast, da zatiraš moj spol?« Vprašanje odzvanja še v današnji čas. Položaj žensk se slabša, namesto da bi se izboljševal, »poklici za ženske« so podplačani in umetnice se morajo še vedno boriti, da ne bi bile tako zelo zapostavljene. Zato vas 8. marca vabimo k skupnem branju Deklaracije! Z Olympe na Olimp! Na naši spletni strani se nahaja knjižica, preberite jo, delite jo tukaj! Izberite si svoj stavek, ki ga boste prebrali na srečanju v ponedeljek. Dostop tukaj.

Zaradi lažje dostopnosti za vse in vsakogar prilagamo pdf publikacijo Olympe de Gouges Pravice ženske. Publikacija vključuje Deklaracijo o pravicah ženske in državljanke in spremno besedo urednice Eve D. Bahovec "Kdo ti je dal suvereno oblast, da zatiraš moj spol?". Publikacijo Pravice ženske je izdalo Društvo za kulturološke raziskave v sodelovanju z revijo Delta in Festivalom Mesto žensk. Društvu se zahvaljujemo za možnost brezplačne distribucije.

 

Spletni dogodek se bo snemal za namene arhiviranja in objav UGM. Udeleženci dogodka soglašajo, da se dogodek lahko v ta namen fotografira, snema in predvaja.