Preskoči na vsebino

Umetnost po pošti / UGM natečaj za mail art umetnine
natečaj: 1.-14. december 2020
spletna razstava + zmagovalci po izboru občinstva: 22. december 2020

UGM razpisuje likovni natečaj umetniških domislic na poštnih dopisnicah na temo razburljivega leta 2020! Po vzoru mail arta oziroma izmenjave umetniških pisem po pošti vabimo vse kreativce in ljubitelje umetnosti, da se nam pridružite v skupni akciji. Z natečajem podpiramo pobude civilnih iniciativ in Mestne občine Maribor po vzdrževanju umetniške kondicije v času nujno potrebne izolacije.

Na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM – trenutno v karanteni – med drugim predstavljamo zbirko poštne umetnosti (mail art) Andreja Skrbineka iz sredine 80-ih let. Avtor je tako poskušal premagati »izolacijo in solipsistično ustvarjanje v ateljeju«. Danes, ko smo kljub internetu spet izolirani, se po navdih obračamo k mail artu in moči umetnosti, da nas povezuje.

Pošljite nam vaše umetniške domislice o letu 2020!

Kako sodelovati:
•    Potrebujete debelejši kos papirja formata A5 ali A6 (format razglednice/dopisnice) oziroma drugih manjših formatov, ki ga lahko enostavno odvržete v poštni nabiralnik.
•    Na hrbtno stran ustvarite motiv na temo leta 2020 v poljubni tehniki (risba, kolaž, tempera, akvarel, grafika, origami idr.).
•    Na sprednjo stran napišete naš naslov: Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6, 2000 Maribor, ter v manjši pisavi vaše ime in domač naslov (lahko dodate še naslov elektronske pošte in/ali Instagram ime).
•    Dopisnico s poštno znamko oddajte v poštni nabiralnik.

Kdo lahko sodeluje:
Natečaja se lahko udeležijo vsi – mladi in stari (ni starostne omejitve), ljubitelji umetnosti in umetniki.

Rok za oddajo:
Svoje dopisnice nam pošljite do 14. decembra 2020.

Nagrada:
Med prejetimi dopisnicami bomo v UGM izbrali 30 najbolj domiselnih in jih predstavili na spletni razstavi v torek, 22. decembra 2020.

Glasovanje:
•    Na podlagi glasovanja na družabnih omrežjih bomo izbrali še 3 najbolj priljubljene motive občinstva.
•    30 finalnih dopisnic bomo na družabnih omrežjih objavili 17. decembra 2020.
•    Glasovanje za tri zmagovalce po izboru občinstva bo potekalo do 22. decembra 2020, zmagovalce pa bomo razglasili na spletni razstavi. Zmagovalci bodo prejeli darilni paket UGM.

Sodelujoči na natečaju se strinja z objavo poslanega motiva in svojega imena v javnosti (družabna omrežja, e-novičnik, razstava, plakat v javnem prostoru). Domačega naslova in naslova elektronske pošte ne bomo objavili, uporabljena bosta zgolj za potrebe interne komunikacije med UGM in sodelujočim. Poslane izdelke bomo sodelujočim po zaključku projekta vrnili (prevzem na blagajni UGM).