Preskoči na vsebino

UGM Seminar / Kulturna dediščina, zanemarjani temelj našega (so)bivanja
četrtek, 3. november 2016, ob 18.00
UGM, Strossmayerjeva 6 
predava: Verena Perko, muzeologinja

Kulturna dediščina? Kup kamenja, stare hiše, zaprašeni muzejski predmeti, slike na steni? Ali pa jezik, ki ga govori le še peščica čudakov na tromeji velikih evropskih nacij? Kulturna dediščina, iztrgana iz okolja, uskladiščena v smrtni tišini muzejskih depojev in odtujena ljudem, ki so njen edini pravi lastnik in varuh, v resnici ne obstaja. Je samo dediščina, celota človekovega sobivanja z naravo. Je tisočletja trajajoči, neslišni pogovor med človeštvom in okoljem, preoblikovan v kamen in les, barve in platno, nanizan v besedne igre pripovedi in ljudske napeve. Je skrito znanje in verovanje. Dediščina je čudež in sad tisočletnega človekovanja (A. Trstenjak) in je življenje samo.

Kulturna dediščina obstoja samo v svetu znanstvenikov in politikov, ki vedo, da ljudem ni mogoče brezobzirno in lažnivo vladati, če so trdno zakoreninjeni na svoji zemlji in kulturi ter so v živem dialogu z naravo.

Na predavanju se bomo seznanili z vlogo, ki jo ima kulturna dediščina v sodobni družbi kot temeljni identitetni, izobraževalni, razvojni in gospodarski kapital.

Verena Perko je Kraševka, arheologinja in muzeologinja, publicistka in pesnica, muzejska kustosinja in predavateljica na Univerzi v Ljubljani, žena znanega slovenskega psihologa Andreja Perka, mati in nona.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!