dan odprtih vrat v slovenski kulturi 2010
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
petek, 3. december 2010, od 10.00-19.00

12.00-13.00: PREDSTAVITEV KNJIGE  Andrej Šmid: Arhitekturni pojmovnik za mlade
                predstavljata: Andrej Šmid, arhitekt in avtor knjige; Emica Antončič, glavna urednica založbe Aristej
Arhitekturni pojmovnik za mlade je najnovejša knjiga iz zbirke Pojmovniki mariborske založbe Aristej, Na poljudnoznanstveni način predstavlja arhitekturo ter delo arhitekta in urbanista, oriše razvoj arhitekture skozi zgodovino in predstavi najpomembnejše stavbe na svetu in v Sloveniji.  

13.30-14.30: PREDAVANJE, Predstavitev tipnih knjig 
predava: Aksinja Kermauner, avtorica otroške in mladinske literature
Aksinja Kermauner je ena vidnejših sodobnih avtoric s področja otroške in mladinske literature. Na Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana poučuje slovenščino in likovni pouk. Je avtorica prve slovenske tipne slikanice Snežna roža, sodelovala je pri projektu Tipanka v vsako slovensko knjižnico. Njeno delo so z zanimanjem sprejeli tudi na svetovnem sejmu otroških in mladinskih knjig v Bologni.  

18.00-19.00: VODSTVO PO RAZSTAVI Šestindvajset milijonov minut kasneje. Nove tendence, iz zbirke MSU Zagreb
vodi: Petja Grafenauer, kuratorica razstave Nove tendence, umetniški dogodki v Zagrebu, so bile ene pomembnejših prireditev v Evropi šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let. Napovedale so umetnost, ki se je v eni od svojih različic prelevila v tisto, čemur danes pravimo intermedijske umetnosti. Še več, Nove tendence so četrto (1968) in peto (1973) edicijo v večini posvetile računalniški umetnosti. Bile so ena od prvih manifestacij, posvečenih umetnosti in računalniku!  

 RAZPRODAJA PUBLIKACIJ UGM: vse publikacije UGM, monografije, plakati, cd-ji, po izredno prijaznih cenah!

PROST VSTOP: ves dan brezplačni ogledi razstav!