Sojan Kerbler - retrospektiva / otvoritev razstave UGM
Strossmayerjeva 6
23. avgust – 3. november 2019
otvoritev: petek, 23. avgust 2019, 19.00

prenos iz Moderne galerije: Lara Štrumej, kustosinja
prilagoditev za Umetnostno galerijo Maribor: Andreja Borin, višja kustosinja

Retrospektivna razstava Stojana Kerblerja (1938), ki jo Umetnostna galerija Maribor prevzema od Moderne galerije v Ljubljani zajema širok razpon Kerblerjevega ustvarjanja: od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014.

Stojan Kerbler je osrednje ime slovenske fotografije. Velika pregledna razstava, ki je nastala ob umetnikovi osemdesetletnici pod okriljem Moderne galerije v Ljubljani, predstavlja njegov obsežen ustvarjalni opus. Ta sega od prvih fotografij domačinov s Ptujske Gore s konca petdesetih let in fotografij iz študijskega obdobja v Ljubljani, preko Portretov s ptujskih ulic do dveh izjemnih ciklov Haložani in Koline, s katerima je utrdil prepoznaven osebni slog in si pridobil tudi mednarodno prepoznavnost. Razstava se zaključuje s tovarniško fotografijo in ciklom Dvorišča, v katerem so Kerblerja pritegnile sledi časa, naplastene na fasadah hiš starodavnega Ptuja. Na ogled bo tudi izbor odličnih fotografij, ki jih je avtor podaril Umetnostni galeriji Maribor.

Stojan Kerbler je bil od 1965 član Fotokluba Maribor in tudi član avantgardne fotografske skupine Mariborski krog (1971 – 1974), ki je s prvo razstavo leta 1971 v Razstavnem salonu Rotovž močno odmevala v slovenskem in tedanjem jugoslovanskem prostoru. Na razstavo v Umetnostni galeriji Maribor bomo zato vključili tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja, avtor pa jih je leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor.

Več o razstavi preberite tukaj.

VABLJENI!