SIMPOZIJ MFRU 2014
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
sreda, 24. september 2014

Mednarodni festival računalniške umetnosti Mfru 2014 zaokrožuje 20 let raziskovanja računalniške umetnosti, ki še nikdar v zgodovini ni bila tako priročna, a istočasno, in morda prav zaradi tega, tudi zmeraj bolj kompleksna. Pogled v prihodnost nakazuje, da bo razvoj tehnologije in tehnike ter z njima razvoj računalniške umetnosti, še naprej preskakoval stopnice nemogočega in napredoval z globalnimi koraki.

Na spremljevalnem dogodku festivala v UGM se bo več predavateljev oziralo nazaj skozi dvajset let zgodovine festivala. Simpozij bo namenjen razpravi o »temnih in svetlih plateh« festivala in dimenzijah ter novih smernicah razvoja v prihodnosti. Med leti 1994 in 2014 se je v računalniški tehnologiji in posledično v umetnosti zgodil ogromen napredek. Vzpostavilo se je docela novo področje - intermedijska umetnost. Računalniški razvoj in posledično pojav svetovnega spleta verzije 2.0 aktivno spreminja globalno družbo ter omogoča uporabo novih medijev in sredstev kreativnega izražanja tudi v umetnosti. Na simpoziju bodo sodelovali vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi filozof in publicist dr. Janez Strehovec, filozofinja dr. Maja Murnik ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov Mfru.

PROGRAM:

9.30-10.00  jutranja kava in druženje z udeleženci simpozija
10.00-10.45
prof. Vojko Pogačar, Pomen računalniške tehnologije in pomen Mfru v širšem kontekstu

11.00-12. 00
dr. Janez Strehovec, Od računalniške k postinternetski umetnosti

12.00-12.30
odmor/druženje

12.30-13.15
dr. Maja Murnik: Performans v svetu sodobnih tehnologij

13.15-13.30 odmor

13.30-14.30
Predstavitve selektorjev preteklih edicij Mednarodnega festivala računalniške umetnosti
Jože Slaček, dr. Petja Grafenauer, Jaka Železnikar, Peter Tomaž Dobrila, Nina Jeza

14.30-15.00

zaključek simpozija/odprta diskusija

o avtorjih:

Janez Strehovec je doktoriral iz filozofije (estetika) na ljubljanski Univerzi (1988). Od leta 1993 deluje kot samostojni raziskovalec in kot odg, nosilec pri medn. projektih s področka kibernetične umetnosti, elektronske literature (HERA project ELMCIP) in internetske culture. Je avtor sedmih znanstvenih monografij s področja kulturnih študijev, digitalne literature in estetike, ki so izšle v Sloveniji (med njimi Tehnokultura, kultura tehna, Umetnost interneta in Besedilo in novi mediji,  2007)  ter treh pesniških zbirk. Njegovi,  v zadnjem času napisani angl. eseji so kot poglavja vključeni v monografije Reading Moving Letters (ur. R. Simanowski et al.), Regards Croisses (ur.  Ph. Bootz  in Ch. Baldwin), V sieti strednej Európy : nielen o elektronickej literatúre. (ur.  B. Suwara  in  Z. Husarova)  in Phenomenology and Media (ur.  P. Majkut and A.J.L. Carrillo Canan).  Honorarno predava teoretske predmete na ALUO, v 2013 in 2014 tudi v Erazmovem programu o evropski digitalni literature na madridski univerzi Complutense (v organizaciji Univerze Paris VIII).

Vojko Pogačar je diplomiral na ALU v Ljubljani. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), združenja likovnih umetnikov Pariz – Belleville, umetniške skupine 3H30 (Pariz – Bordeaux) in član umetniške skupine AntArtika (1997). Leta 2010 postane predsednik SZB – Slovenskega združenja za barve, naslednje leto pa s kolegi ustanovi D.COMP – Dizajn center odličnosti v sklopu RAZ:UM-a. Kot izredni profesor poučuje inženirsko oblikovanje na fakulteti za strojništvo univerze v Mariboru.

Maja Murnik je doktorirala iz filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Deluje kot neodvisna raziskovalka in kritičarka na področju umetnosti. Zanimajo jo filozofija telesa, performans in novomedijska umetnost.

Jože Slaček, ustvarjalec na področju videa, animacije in multimedije, je iniciator Mednarodnega festivala računalniških umetnosti v Mariboru. V Sloveniji redno izvaja dejavnosti s področja intermedijskih umetnosti, organizira predavanja, projekcije, razstave in festivale. Kot producent in kustos je sodeloval pri projektu nanoUmetnost, izvedenem v okviru EPK2012 Maribor. Soizvedel je tudi razstavo Muzej robotov v UGM in galeriji A+A.

Petja Grafenauer je kuratorica, piska in predavateljica o sodobni umetnosti. Ukvarja se predvsem s sodobnim slikarstvom in povezovanjem tega z drugimi diskurzi in zgodovino konstrukcije umetnostnega diskurza 20. in 21. stoletja v regiji. Od 2005 predava zgodovino sodobne umetnosti na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici. Redno sodeluje z SCCA Ljubljana in je sourednica revije Likovne besede. Kritiška, strokovna in izvirna znanstvena besedila objavlja od leta 2001 v nacionalnih in mednarodnih medijih. Kurirala je številne skupinske in samostojne razstavne projekte. Leta 2013/2014 je bila kuratorica v MGML.

Peter Tomaž Dobrila je inženir elektrotehnike – računalništva in glasbenik, ki se osredotoča na kreativno rabo novih tehnologij. Predstavljal, prikazoval in  predaval je širom sveta. Soustanovil je Multimedijski Center KIBLA (MMC KIBLA) v Mariboru in bil njegov vodja. Je član Evropske akademije za digitalne medije (EADiM). Je iniciator in soavtor zmagovite kandidature Maribora s partnerskimi mesti za Evropsko prestolnico kulture 2012. Od leta 2014 je vpleten v Združenje KODA MODRO.

Jaka Železnikar, avtor spletne umetnosti in e-literature. MA, Creative Writing and New Media.

PROST VSTOP! VLJUDNO VABLJENI!