Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 19. januar 2010, ob 18.00
gosti:  Snježana Pintarić, direktorica, Tihomir Milovac, kustos in Igor Franjić, arhitekt

Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu, ustanovljen leta 1954 s ciljem zbiranja in predstavljanja sodobne umetnosti, se je do nedavnega nahajal v starem delu mesta – v Gornjem gradu – v palači Kulmer. Leta 2003 se je pričela gradnja nove stavbe MSU-ja v Novem Zagrebu in konec 2009 se je gradnja zaključila, s svečano otvoritvijo muzeja 10. decembra.

Avtor arhitekture arhitekt Igor Franić je zgradbo na eni glavnih prometnic med novim in starim delom Zagreba projektiral s spoštovanjem tradicije funkcionalistične arhitekture. Severna stran muzeja se odpira proti mestnemu parku, k jezeru Bundek, kjer so predvidene razstave na prostem. Pritličje je v celoti namenjeno raznovrstnim vsebinam za obiskovalce - od prostora za likovne delavnice, knjižnice s čitalnico, do manjšega prostora za razstave, multimedijske dvorane, muzejske trgovine in restavracije. Razstavni prostori se nahajajo v treh nadstropjih, s svojo različnostjo pa omogočajo fleksibilen odnos stalnih in občasnih postavitev ter ponujajo različne možnosti za realizacijo zahtevnih projektov.    

Zbirke Muzeja sodobne umetnosti danes štejejo približno 12.000 del moderne in sodobne umetnosti - del domačih in tujih avtorjev – od prve polovice 20. stoletja do danes. V prvi postavitvi stalne zbirke – z naslovom Zbirka v gibanju – se predstavlja približno šeststo izbranih del. Reprezentativna dela iz zbirk so razporejena v celote, oblikovane glede na idejne sorodnosti, v skladu z notranjimi vezmi, ki jih dela medsebojno ustvarjajo neodvisno od časa in okolja, v katerem so nastala ter so razporejena v pet velikih celot: Projekt in usoda, Umetnost kot življenje, Umetnost o umetnosti, Velika enigma sveta in Besede in slike.    

Na predstavitvi bodo predstavniki muzeja in mesta Zagreb spregovorili o dolgi poti od načrtov do realizacije ter vizije za prihodnost.

Predavanje bo potekalo v hrvaškem jeziku! Prevajanje po potrebi zagotovljeno.