Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 26. oktober 2010, ob 18.00
predava: Tadej Pogačar, umetnik in direktor Galerije P74 v Ljubljani  

Knjiga umetnika v modernem pomenu besede se je izoblikovala in profilirala predvsem v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v družbeni atmosferi prežeti s socialnim in političnim aktivizmom. Priročne in poceni izdaje knjig umetnika so bile ena od manifestacij dematerializacije umetniškega objekta. Z novo generacijo umetnikov je naraščalo število tistih, ki so zavračali dominantni umetnostni sistem in v neodvisnem založništvu našli alternativno platformo za svoje umetniško delovanje in delovanje svojih prijateljev. Knjiga umetnika je tako postala pomemben del tedanjega eksperimentalnega vrenja. Danes knjiga umetnika doživlja nov preporod in zanimanje. Predstavili bomo zgodovino knjig umetnika pri nas in pregledali nekaj zanimivih izvedb knjige umetnika domačih in tujih umetnikov.  

Tadej Pogačar (r. 1960) je umetnik, kustos in umetniški direktor Centra in Galerije P74 v Ljubljani. Po študiju etnologije in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral na Oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Tu je zaključil tudi podiplomski študij. Med leti 1994 in 1999 je bil glavni urednik revije M'ARS, osrednje revije za sodobno umetnost. Je ustanovitelj in direktor P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti.

Sodeloval je na številnih mednarodnih razstavah sodobne umetnosti mdr. na 10. Istambulskem bienalu, San Francisco Art Institute, 49. Sao Paulo bienalu, 3. Tirana bienalu, ZKM Karlsruhe, 49. beneškem bienalu, Stedelijk muzeju, Muzeju Arte Carillo Gil v Mexico Cityju, Muzeju moderne umetnosti na Dunaju, Moderna Museet v Stockholmu itd. Tadej Pogačar je za svoje delo prejel več nagrad mdr. nagrado Franklin Furnace v New Yorku (2001), nagrado »Trend« za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti (2008) in osrednjo nacionalno nagrado za likovno umetnost »Jakopičevo nagrado« (2009).  

VSTOP PROST!