PREDAVANJE / HYPER-PHOTO-GRAPHIC*
sreda, 23. december 2015, ob 17.00
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6 
predava: Tadej Vindiš, fotograf in študent na šoli Goldsmiths Univerze v Londonu

»Stotine ljudi ujetih v gromozanskem bazenu pasivno lebdijo v ritmu umetnih valov. Slaba ločljivost najdenih posnetkov jih zgnete v množico brez obrazov in brez vsakega konteksta. Nihče izmed njih ne poskuša pobegniti ali iti proti toku. Ujeti so, a še vedno dovolj srečni. Kot Dantejev Pekel, le brez teatralnosti. Samo ljudje, lebdeči v blatu.«

Domenico Quaranta, iz besedila o delu Mainsqueeze avtorja Jona Rafmana

Tadej Vindiš se bo na predavanju osredotočil na vplive, ki jih ima digitalizacija na razumevanje fotografije s predpostavko, da se umetniški, kot tudi kritični pogled na fotografijo mora začeti z raziskovanjem njenih kontekstov in variacij izven umetniških praks. Ne samo, da je fotografija radikalno spremenila način naše komunikacije, ampak njena vsesplošna prisotnost znotraj tehnološke integracije postavlja kompleksna vprašanja razumevanja medija, ki je sočasno aktivni snovalec realnosti, katero le-ta odslikuje. Vindiš bo na podlagi del Wolfgana Tillmansa in Jona Rafmana orisal hiper-foto-grafični svet novega fotografskega realizma, znotraj katerega se je znašel človek v post-digitalni dobi.

Tadej Vindiš (1990) je leta 2013 diplomiral iz fotografije na akademiji FAMU v Pragi. V študijskem letu 2011/2012 je bil prejemnik štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini; na Češkem, Slovaškem, Kitajskem, Islandiji, v Veliki Britaniji, Avstriji in Švici. Trenutno je študent na šoli Goldsmiths Univerze v Londonu in prejemnik štipendije Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije. Vindiš aktivno sodeluje s Kulturno izobraževalnim društvom KIBLA iz Maribora, je soorganizator festivala Fotopub v Novem mestu, podpredsednik društva Kombajn in del skupine body>data>space iz Londona.

*hiper-foto-grafično