Praznujemo Plečnikovo leto!
Ogled grobnice Družbe Jezusove, edinega ohranjenega Plečnikovega dela v Mariboru
zbirno mesto: pred kapelo Marije Pomagaj na magdalenskem delu pobreškega pokopališča (severni del), vhod iz Ulice XIV. divizije
nedelja, 23. januar 2022, ob 11.00

vodi: Mojca Štuhec, umetnostna zgodovinarka

150 rojstni dan Jožeta Plečnika, 23. januarja, bomo obeležili  z ogledom edinega ohranjenega dela velikega mojstra v Mariboru – grobnico mariborskih jezuitov. Vabimo vas, da se nam pridružite na mestnem pokopališču na Pobrežju, kjer bo umetnostna zgodovinarka Mojca Štuhec predstavila grobnico ter druga načrtovana, nerealizirana in odstranjena Plečnikova dela v Mariboru!

Jože Plečnik (1872-1957) velja za najpomembnejšega slovenskega arhitekta 20. stoletja, ki je s svojimi deli zaznamoval predvsem Ljubljano, Dunaj in Prago. Po prepoznavnem slogu, kjer je združil avantgardne smernice moderne arhitekture in brezčasno oblikovanje, ga uvrščamo med pomembne avtorje sočasne svetovne arhitekture.

Nekaj sledi velikega arhitekta najdemo tudi v Mariboru. Leta 1923 je Plečnik s svojim učencem Francetom Tomažičem izdelal načrte za novo cerkev sv. Marije Magdalene. Žal je projekt, ki bi predstavljal prvo moderno sakralno stavbo v mestu in bi na značilen plečnikovski način vseboval tloris prvotne cerkve, ostal nerealiziran. V začetku tridesetih letih prejšnjega stoletja je arhitekt sodeloval z mariborskimi jezuiti. Zanje je pripravil načrte za kapelo Srca Jezusovega (1932) in celostno ureditev samostana s cerkvijo (1934). Uresničena je bila ureditev kapele. Po njegovi zamisli so uredili tudi skupno grobnico na magdalenskem delu pobreškega pokopališča. Znano nam je tudi, da je Plečnik izrisal dve različici Maistrove grobnice, ki do danes nista bili uresničeni. Med urbanističnimi zasnovami Slomškovega trga pa lahko še danes prepoznamo Plečnikovo ovalno zasnovo okoli stolne cerkve Janeza Krstnika, ki simbolizira mejo prvotnega mariborskega mestnega pokopališča.

Za udeležbo je potrebna prijava. Prijavo pošljite na info@ugm.si.

Udeležba je brezplačna in mogoča v skladu s PCT protokoli. Program bo potekal v skladu z navodili NIJZ.