Pogovor z umetnikom / Alen Ožbolt
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6
četrtek, 25. maj 2017, ob 18.00
vodi: Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite ob pogovoru z umetnikom Alenom Ožboltom, ki se na razstavi VIS-À-VIS predstavlja z dvema deloma.

Alen Ožbolt bo na prezentaciji predstavil svoje delo in izpostavil umetnikov pogled v sedanjem trenutku, o katerem je med drugim tudi zapisal:

Za vse oči ni kruha.
Gledamo nazaj, gledamo zdaj in gledamo potem.
Kam gledamo? Ali gledamo ven ali gledamo notri?
Kaj vidimo in kaj gledamo?
Kaj zares vidimo in kaj zares gledamo?
Živimo v svojih glavah, ali vidimo - gledamo res s svojimi očmi? Ker naše oči sanjajo čez ekrane.
Modernisti so rekli: je, kar je; to kar vidiš, je to kar vidiš.
Danes velja ravno obratno: kar vidiš, ni to kar vidiš. Ali je vse le slepilo?

Alen Ožbolt (1966) je slovenski umetnik, ki v svojem ustvarjanju svobodno in neobremenjeno prepleta najrazličnejše umetniške zvrsti, tehnike in pristope. Od leta 2006 deluje tudi kot redni profesor kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani.

V delu Črke, besede in stavki umetnik razstavi razrezano knjigo na posamezne stavke, tako da vsak stavek posebej vloži v stekleničko. Gre za knjigo z umetnikovim besedilom iz leta 1997 (umetniške izjave, teksti in vizualni teksti, ki so izšli v okviru delovanja skupine VSSD). Besedilo, prvotno namenjeno branju namesto sporočilnosti, tako postavlja v ospredje vprašanje, na kakšen način črke, besede, stavki vzpostavijo lasten prostor eksistence v odnosu do prostora in do gledalca.

Razstava VIS-À-VIS postavlja v odnos umetniška dela iz zbirke Umetnostne galerije Maribor in mednarodne zbirke sodobne umetnosti 49 Nord 6 Est − Frac Lorraine iz francoskega Metza. Maribor in Metz se tako preko umetniških dialogov na različne teme povezujeta v različnih jezikih. Raznoliki ustvarjalni pristopi, ki so jih oblikovala različna časovna obdobja in geografska področja, se na številne načine dotikajo drug drugega. Razstava ne odgovarja na vprašanja, temveč razširja umestitev umetniških del, odpira prostor novega doživljanja in ponuja možnost za razmislek in poglobitev. Briše navidezne ovire jezika, prostora in časa ter se usmerja k univerzalnim vidikom umetniškega sporočila. Predvsem pa si želi radovednih gledalcev, ki bodo njeno odprtost ponesli s seboj − na ulico, domov, v življenje.

Udeležba je brezplačna. VLJUDNO VABLJENI!