Praznujemo 120. let arhitekta Saše Deva
Saša Dev, arhitekt
UGM, Strossmayerjeva 6
nedelja, 26. marec 2023, ob 16.00-20.00

Na zadnji dan razstave Saša Dev, arhitekt – 26. marca 2023 - praznujemo 120. letnico arhitektovega rojstva. Aleksander (Saša) Dev se je rodil leta 1903 v družini priznanega slovenskega skladatelja Oskarja Deva. Oče Oskar Dev je kot sodnik služboval v Kranju, Škofji Loki in nato v Mariboru, kamor se je mladi Saša Dev preselil v svojih dijaških letih ter v mestu ostal in deloval do smrti leta 1967. 

Devov rojstni dan bomo praznovali z zaključnim vodstvom po razstavi ob 16.00-18.00, s kustosoma Stojanom Skalickyem in Simono Vidmar, ki bosta še zadnjič predstavila življenje in delo arhitekta, modernista in Mariborčana Saša Deva. 

Praznovanje pa bomo zaključili z rojstnodnevno torto Hutterjev blok, ki so jo za to priložnost pripravili v slavni mariborski Slaščičarni Ilich. Pridi na druženje z mehurčki in po svoj kos Hutterjevega bloka ob 18.00-20.00!

»Prav zaradi pionirske vloge te razstave gre njenima avtorjema Simoni Vidmar in Stojanu Skalickemu ter sodelavcema Leopoldu Mikcu Avberšku in Sabini Lešnik vsa pohvala za garaško delo. Pri razstavi je tvorno sodeloval tudi Pokrajinski arhiv Maribor, in omogočil, da lahko k velikemu delu Devovih arhitekturnih načrtov, ki jih sicer hrani arhiv, pristopimo študijsko. Razstava je pripravljena skrbno, dobro postavljena, vanjo so vključili intervjuje z arhitekturnimi strokovnjaki, ki razlagajo o pomenu Devovih projektov, in tudi pripovedi stanovalcev Hutterjevega bloka o dobri bivalni izkušnji.« (Vesna Teržan, Mladina)

Ne zamudite zadnje priložnosti za ogled fascinantnega in redko razstavljenega materiala, ki v novi luči odstira pogled na naše mesto v času med obema vojnama, ko je mesto prav z arhitekturo Saše Deva prvič pridobilo kozmopolitski duh!

Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine. UGM bo ta dan odprta do 20.00!