Preskoči na vsebino

Restavriranje v UGM

V času, ko je naša galerija začasno zaprta zaradi postavljanja nove razstave arhitekta Aleksandra (Saše) Deva, vam bomo vsak teden ponudili vpogled v delo naše pridne restavratorke Katje. Nad njo in njenim delom smo navdušeni in verjamemo, da boste to postali tudi vi, ko se boste "sprehodili" skozi before and after fotografije restavriranja.

1. Okvir za sliko Janeza Vidica, Stara šara, 1958, olje na steklo. Okrasni okvir je bil v preteklosti premazan z grundom, na katerem se je z leti nabrala površinska umazanija. Pod njim se je skrivala plast srebra, ki pa je bila precej poškodovana (fotografija 1). Med 2. in 4. fotografijo lahko vidimo, da je Katja grund odstranila, na eni od stranic je zaradi slabega stanja morala odstraniti tudi ostanke originalnih plasti vse do lesa. Izpostavljen les je ponovno grundirala in posrebrila. Površino je retuširala in poenotila ( zadnji dve fotografiji).

2. Okvir s sliko Ferda Vesela, Ženska glava, olje na platno. Čas nastanka slike uvrščamo v zgodnjo münchensko dobo med leti 1885 - 90, ko je umetnik upodabljal doprsne portrete v ateljejskih rjavih tonih, svetlobne prehode pa je uporabljal za povdarjanje volumna. Naša restavratorka Katja je okrasni okvir očistila, odlomljene dele prilepila in manjkajoče domodelirala. Nove dele in manjše poškodbe je nato retuširala in jih barvno prilagodila originalu. Prav tako se je lotila restavriranja same slike, na kateri je lice in hrbet platna očistila. Sliko je tudi z različnimi postopki zravnala in jo napela na nov podokvir.

3. Okrasni okvir slike Ivana Kosa, Portret Malke, 1927, olje na platnu. Od 1. do 5. fotografije lahko vidite poškodovano površino in barvno plast ter na večih mestih manjkajočo notranjo borduru. Na ohranjenem delu bordure je restavratorka Katja naredila kalup, ki ga je uporabila za izdelavo vseh manjkajočih delov, kar je vidno od 6. do 11. fotografije.  Novo nameščene dele je pozlatila in jih barvno prilagodila originalu (med 12. in 14. fotografijo). Vpogled v barvno površino okvirja, ki je bila očiščena, poškodbe pa sanirane in retuširane, ponujata zadnji dve fotografiji.