Preskoči na vsebino

Ustvarjalnice za mlade + abonma "Si videl_a to?"
kritična vizualna pismenost za mlade in mlade odrasle
UGM, Strossmayerjeva 6 in UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
18. oktober in 7. december 2022, 28. februar, 28. marec in 10. maj 2023

V šolskem letu 2022/23 vabimo dijake_inje in študente_ke na ustvarjalna druženja z umetnostjo in med seboj. Ob razstavah v Umetnostni galeriji Maribor bomo spoznavali likovno umetnost preteklih 100 let, razstave moderne in sodobne umetnosti pa kot prostor odprtega dialoga, kamor se lahko vsakdo enakovredno vključi. Razumevanje in doživljanje umetnosti bomo poglobili s praktičnimi izkušnjami v raznovrstnih likovnih tehnikah in motivih. Ob tem se bodo mladi na ustvarjalnicah iz prve roke spoznali s poklici na področjih vizualne umetnosti in kreativnih industrij. Ustvarjalnice v sodelovanju z gostujočimi umetniki_cami vodi muzejska svetovalka Brigita Strnad.

Z vpisom v abonma dijaki_nje in študentje_ke pridobijo še druge ugodnosti:
-    3 brezplačne udeležbe na likovnih ustvarjalnicah za mlade in odrasle (po izbiri iz priloženega programa) + VODSTVO S KOLESARJANJEM: FORMA VIVA;
-    brezplačni vstop na razstave UGM do 31. avgusta 2023;
-    30% popust pri drugih izobraževalnih aktivnostih UGM in nakupu publikacij UGM;
-    e-vabila na dogodke UGM.

cena celotnega abonmaja: 24 €
cena posamezne ustvarjalnice: 12 €
prijave zbiramo do 10. oktobra 2022: 02 22 94 697 ali brigita.strnadping@ugmpong.si

PROGRAM:
Likovna ustvarjalnica 14+ / Monotopija in sodobnost
UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 18. oktober 2022, 16.00-18.00

Ogledali si bomo razstavo Prevzetnost in pristranost narodne noše. Razstava ponuja vpogled  v umetnost 20. in 21. stoletja. Ogled odpira teme izginjajoče kulturne dediščine, vloge ženske nekoč in danes, današnjega pogleda na tradicijo narodne noše v odnosu do sodobnih kodeksov oblačenja. Ker razstava temelji na opusu slovenskega umetnika Anteja Trstenjaka, ki je ustvarjal predvsem v tehniki monotipiji, se bomo na likovni ustvarjalnici v njej tudi preizkusili ter v tej tradicionalni tehniki, izrazili sodobnost.   

Likovna ustvarjalnica z arhitektko Tejo Kovač Lozar 14+
UGM, Strossmayerjeva 6
sreda, 7. december 2022, 16.00-18.00

Na tokratni ustvarjalnici se nam bo pridružila arhitektka Teja Kovač Lozar. Skopaj si bomo ogledali razstavo arhitekta Aleksandra (Saše) Deva, ki je s svojim delom pomembno zaznamoval Maribor. Ob tem pa se boste lahko tudi seznanili z raznolikim poklicem arhitekta_ke. Na ustvarjalnici bomo ustvarjali okrasne predmete, s katerimi boste lahko praznično okrasili svoj dom.
Teja Kovač Lozar arhitektka, oblikovalka in umetnica, rojena v Mariboru, je arhitekturo študirala v Gradcu (Avstrija) in eno leto v Sevilli (Španija). Živi in ustvarja na vzhodnih obronkih Pohorja, v bližini Maribora. Aktivna je na različnih področjih vizualnega ustvarjanja. Ob arhitekturnem delu se loteva tako prostorskih postavitev kot produktnega oblikovanja, oblikovanja razstav, vodenja ustvarjalnih delavnic ter projektov z vključevanjem otroške ustvarjalnosti in tekstilne umetnosti.

Likovna ustvarjalnica z umetnikom Borutom Popenkom 14+
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
torek, 28. februar 2023, 16.00-18.00

Z umetnikom Borutom Popenkom si bomo ogledali razstavo njegovih slik, ki temeljijo na abstraktni geometriji in optični iluziji. Motive iz vsakdanjega življenja slikar poenostavlja na geometrijske like intenzivnih barvnih kontrastov. Pod njegovim mentorstvom se bomo z barvo in oblikami preizkusili v ustvarjanju iluzije prostora.  
Borut Popenko (1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami, videom in fotografijo. Študiral je likovno pedagogiko na mariborski Pedagoški fakulteti ter se izpopolnjeval v tujini - v nemškem Halleju na Hochschule für Kunst und Design, na likovni akademiji v Atenah in na praški likovni akademiji (2001). Živi in ustvarja v Mariboru.

Kolesarsko vodstvo 14+ / Forma viva
zbirno mesto: UGM, Strossmayerjeva 6
torek, 28. marec 2023, 16.00-18.00 (v primeru dežja se prestavi na 11. april 2023)

V sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo se bomo odpeljali po poti mariborske Forma vive, kiparskega simpozija, ki je v drugi polovici 20. stoletja zapustil Mariboru 19 skulptur mednarodne zasedbe umetnikov in umetnic. Ogledali si bomo del te razstave na prostem okoli mestnega središča, na Taboru in zaključili v Novi vasi. Vodstvo je brezplačno.

Likovna ustvarjalnica 14+ / Likovna podoba poezije
UGM, Strossmayerjeva 6
sreda, 10. maj 2023, 16.00-18.00

Jože Brumen je pionir grafičnega oblikovanja na slovenskem. Na razstavi si bomo ogledali bogat opus grafičnega oblikovalca, ki obsega knjige, plakate, zloženke, logotipe. Avtor je znan po oblikovanju knjige Srečka Kosovela Integrali. Na likovni ustvarjalnici se bomo poglobili v značilnosti grafičnega oblikovanje, predvsem tipografije (oblikovanje črk, pisave) ter oblikovali svojo grafično podobo Kosovelove poezije ali poezije po svoji izbiri.