Premiera filma Jasmine Cibic / The Gift
Londonski filmski festival
nedelja, 17. oktober 2021

Film The Gift (2021, 27 min) Jasmine Cibic, ki je nastal tudi s podporo Umetnostne galerije Maribor, je bil uvrščen na Londonski filmski festival 2021 v sekcijo Experimenta. Film, ki ga je Jasmina Cibic režirala in zanj napisala scenarij, je nastal v britansko-francosko-avstrijski produkciji. Avtorica je zanj nominirana za prestižno nagrado Jarman Award 2021 za najboljše inovativne filmske ustvarjalce v Veliki Britaniji.

Jasmina Cibic s filmom The Gift [Darilo] predstavlja svoje večletno raziskovanje fenomena umetnosti kot političnega obdarovanja. Film se odvija v več emblematičnih stavbah, vključno s sedežem francoske komunistične partije v Parizu, v Palači narodov v Ženevi, Palači kulture in znanosti v Varšavi ter spomeniku na gori Buzludža v Bulgariji, vsa sama po sebi darila ter v službi politične dramaturgije.

Jasmina Cibic (r. 1979, Ljubljana/London) je izvrstna umetnica mlajše generacije, s katero smo v UGM sodelovali na več projektih, samostojnih in skupinskih in katere prehod na področje eksperimentalnega filma v zadnjih letih smo podpirali in sledili z velikim občudovanjem. Film The Gift so omogočili in na razstavah predstavili Steierischer Herbst, MAC Lyon and Arts Council of England. Samo v zadnjih treh letih je imela avtorica samostojne razstave v številnih referenčnih galerijah po svetu, mdr. Museum of Conteporary Art Lyon, Museum Sztuki Lodz, Phi Foundation Montreal, BALTIC Centre for Contemporary Art New Castle, CCA Glasgow in MSUM Ljubljana.

TRAILER - The Gift.

Program London Film Festival.

Jarman Award nominacije.