Preskoči na vsebino

Zimske počitnice v UGM
otroške ustvarjalnice z Uršo in Davidom
16.–19. februar 2021

vodi: Urša Rotman, prof. likovne umetnosti in strokovna sodelavka UGM

V času zimskih počitnic pripravljamo za otroke od 5 do 10 let zanimive in poučne naloge, preko katerih se bodo seznanili z likovnimi umetninami, pri tem pa se bodo tudi igrali in likovno ustvarjali. Vsak dan počitnic vam bomo ponudili video posnetek z razstave 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. Izbor umetnin vam bosta predstavila Urša Rotman, pedagoginja UGM  in sedemletni David, ki je že vsaj dve leti redni obiskovalec naših razstav in o likovni umetnosti že marsikaj ve. Prav to pa bo delil tudi z vami. Hkrati vam bosta Urša in David podala navodila za likovno nalogo in vas povabila, da svoj likovni izdelek predstavite tudi na naši spletni strani.

Do posameznega posnetka boste lahko premierno dostopali na dan ustvarjalnice na naši spletni strani, YouTubu in Facebooku.

torek, 16.2. / Matija Bobičić - Popolni organizmi
Tokrat se vam bosta David in Urša javila iz našega razstavišča UGM Studia, in vam predstavila pred kratkim odprto razstavo mariborskega umetnika Matije Bobičića, ki se v svojih delih spominja likov iz risank in filmov, ki jih je gledal v otroštvu. Like iz risank in filmov je na svoj način predelal in spremenil. Zakaj in kako ti bosta razložila Urša in David. Za delavnico si pripravi malo trši papir ali karton lahko tudi škarje, lepilo, kolaž papir in lepilni trak, ter barvice in flomastre. Po navdihu iz razstave boš lahko izdelal/a pustno masko.

sreda, 17. 2. / Grizliji
Se tudi ti nenehno sprašuješ, kaj se zgodi s predmeti, ki jih zavržemo? Kam odidejo igrače, odpirači ali žarnice in kakšno je njihovo življenje, ko zapustijo tvoj dom? Urša in David vam bosta predstavila Grizlije, v katerih so zaživeli prav takšni predmeti. Iz zavrženih in najdenih predmetov jih je ustvaril umetnik Viljem Jakopin. David ti bo pokazal, kako jih je umetnik sestavil in zakaj jim sedaj pravimo Grizliji. zagotovo imaš tudi ti doma vse veliko takšnih predmetov. Pobrskaj po predalih in skritih kotičkih stanovanja ter pripravi majhne ali velike predmete, ki jih ne potrebuješ več. Potreboval/a ji boš, da boš iz njih ustvaril/a nekaj novega.
Pripravi si tudi lepilni trak, kakšno univerzalno lepilo in vrvico, da boš lahko predmete med seboj povezal/a..

četrtek, 18.2. / Čoln
Ker smo pred kratkim praznovali dan zaljubljencev, si bomo ogledali eno najmanjših umetnin na razstavi 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM. To je majhen čolnič, ki pa nosi nekaj neskončno velikega - ljubezen. Urša in David  ti bosta razložila, kdo potuje na tem čolniču in kdo je bila umetnica Elsa Oeltjen Kasimir, ki ga je naredila. Potem si boš lahko izdelal/a čolnič iz časopisnega papirja, ki ga boš napolnil/a s podobami oseb, ki jih imaš rad/a in zate pomeni ljubezen. Pripravi si polo časopisnega papirja, kolaž papir ali stare revije, risalni list, barvice ali  flomastre, lahko pa tudi voščenke. Ne pozabi pa na lepilo za papir in škarje.

petek, 19. 2. / S pravljico v galerijo
Imaš rad/a pravljice? V svet pravljic in drugih zgodb nas pogosto vpeljejo tudi likovni umetniki in umetnice, ko za knjige pripravijo slike ali risbe, ki jim rečemo ilustracije. Urša in David vam bosta predstavila nekaj ilustracij, ki jih hranimo v Zbirki UGM. Pri tem te bosta naučila, kako tudi ilustracije brati in ob njih uživati. Nato vas bosta povabila, da prisluhnete pravljici, ki jo je za vas pripravila Mariborska knjižnica in ja, seveda, nato boš vklopil/a domišljijo in pravljico tudi ilustriral/a po navodili, ki sta jih zate pripravila Urša in David. Ilustracijo lahko narišeš s svinčnikom, barvicami ali flomastri, naslikaš z vodenimi ali tempera barvami, lahko pa si izbereš tudi kakšno za ilustracije manj običajno likovno tehniko, če imaš doma material, da jo lahko izvedeš. Na primer linorez, kolaž iz papirja ali blaga ali še kaj. Delavnica je nastala v sodelovanju z Mariborsko knjižnico in RTV Slovenija, Radiem Maribor.