Preskoči na vsebino

Jesenska gostovanja del iz Zbirke UGM

Tudi to jesen vrhunska dela iz Zbirke UGM gostujejo v muzejih in galerijah po Sloveniji in v tujini!

V UGM smo lani vzpostavili program Zbirka UGM pod lupo, s katerim želimo poseči onkraj galerijskih zidov in nagovoriti tudi občinstva, ki jih v galerije ne zanese tako pogosto. Tokrat smo v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem raziskali manj znane avtorje, končni rezultat pa je manjša razstava Zbirka UGM pod lupo / Gorski svet. Razstava predstavlja dela s gorskimi motivi iz obdobje od začetka 20. stoletja pa do sredine osemdesetih let 20. stoletja. Predstavljeni so: Anton Nowak (1865 – 1932), Anton Gvajc (1865 – 1935), Maks Kavčič (1909 – 1973)  in Zora Plešnar (r. 1925).

V okviru gostovanja del iz UGM Zbirke, je v Neue Galerie Graz v Avstriji na ogled razstava Dame imajo prednost! Umetnice iz Štajerske 1850–1950. Razstava predstavlja dela 60 umetnic, nekatere so predstavljene prvič. Razstava in obširen katalog prvič ponujata vpogled v umetnost ženskih avtoric na Štajerskem od sredine 19. do sredine 20. stoletja. Na razstavo sta vključeni tudi dve umetnici iz zbirke Umetnostne galerije Maribor: Elza Oeltjen – Kasimir (1887 – 1944) in Fredy Koschitz (1914 – 2001).

V Budyšinu v Nemčiji smo del razstave Barve daljave – Slikar Ante Trstenjak in Lužiški Srbi, ki je rezultat večletnega sodelovanja Umetnostne galerije Maribor s Sorbskim muzejem v Nemčiji in Narodno galerijo v Pragi. Obsežen razstavni projekt predstavlja izbor del iz umetniškega opusa slovenskega slikarja Anteja Trstenjaka (1894 – 1970). Umetnostna galerija Maribor je za razstavo v Sorbskem muzeju v Budyšinu posodila 36 umetniških del Anteja Trstenjaka in dokumentarno gradivo. Razstava bo na ogled tudi v Narodni galeriji v Pragi (2021) in v Umetnostni galeriji Maribor (2022).

Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor, je o gostovanjih povedala:
»Uvrstitev del iz Zbirke UGM v pomembne umetnostnozgodovinske preglede in prestavitve Slovenije v tujini pomeni veliko priznanje kakovosti in prepoznavnosti naše zbirke. Veseli smo, da lahko vrhunska dela iz naše zbirke krožijo med ljudmi, čeprav sami žal nimamo prostorskih pogojev, da bi bila Zbirka UGM stalno na ogled domači publiki. Vrzel zapolnjujemo z začasnimi razstavami kot razstavo 100+ Vrhunci iz Zbirke UGM, ki je v tem trenutku na ogled v UGM in s cikličnimi postavitvami manjših razstav v prostoru UGM Kabinet, ob tem pa si želimo, da bi lahko kmalu zasnovali stalno postavitev zbirke v velikem obsegu. Takem, kot si ga Zbirka UGM tudi zasluži.«