Preskoči na vsebino

Umetnostna galerija Maribor je bila uradno odprta 8. februarja 1954. Kljub naslovu aktualne razstave Ne glej nazaj, okej? se bomo ozrli nazaj na petinšestdesetletno zgodovino osrednje ustanove za umetnost 20. in 21. stoletja v regiji ter napovedali, kaj pripravljamo v jubilejnem letu.

Leto 2019 smo začeli z gostovanjem Zbirke UGM v Koroški galeriji likovne umetnosti v Slovenj Gradcu. V skladu z usmeritvijo galerije zadnjih nekaj let, da opozorimo na zapostavljenost umetnic v zbirkah in na razstavah umetniških institucij, je direktorica UGM Breda Kolar Sluga za razstavo Inventura – e (ž) v slovenjgraški KGLU izbrala izključno ženske avtorice iz Zbirke UGM. S tem nadaljujemo serijo razstav, ki v prvi plan postavljajo umetnice, kot sta bili lanskoletni retrospektivi mariborske kiparke Vlaste Zorko in avstrijsko-ameriške fotografinje Inge Morath, letošnjega 19. aprila pa bomo odprli prvo veliko retrospektivno razstavo štiriindevetdesetletne fotografinje Zore Plešnar. V znamenju fotografije bomo leto nadaljevali s pregledom opusa enega največjih slovenskih fotografov, Ptujčana Stojana Kerblerja, znanega po svojih ciklih Haložanov, kolin, tovarne v Kidričevem in ptujskih dvorišč. V 2020 pa bomo stopili z razstavo Mete Grgurevič, ki se bo osredotočala na zadnjih 15 let ustvarjanja predstavnice mlajše generacije slovenskih umetnikov.

Med razstavami v razstavišču UGM Studio na Trgu Leona Štuklja lahko izpostavimo dve zaporedni predstavitvi umetniških del, nastalih v okviru umetniških rezidenc Wom@rts. Wom@rts je evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi. Mednarodna razstava avtoric, med njimi so slovenske umetnice Samira Kentrić, Mina Fina in Ana Pečar, bo v UGM Studiu zasnovana premierno, kasneje pa bo potovala v razstavišča partnerjev projekta v Avilés v Španiji, Angoulême v Franciji ter v Limerick na Irskem. 8. marca, ob mednarodnem dnevu žensk, bo predstavljen prvi sklop, 26. aprila pa drugi.

65. obletnico ustanovitve galerije bomo posebej obeležili z razstavo, posvečeno prvemu ravnatelju UGM Branku Rudolfu. Začetke galerije nam bodo osvetlila Rudolfova pisma, njegovi portreti izpod rok naših umetnikov, fotografije prvih desetletij delovanja UGM, posebno pozornost pa bomo namenili njegovi najbrž najbolj priljubljeni kreaciji - hudi mravljici. Razstavo bomo odprli 20. aprila v UGM Kabinetu, novem prostoru, namenjenem cikličnim izborom del iz Zbirke UGM, medtem ko čakamo na ustreznejše prostore za stalno postavitev zbirke. Zadnja investicija v infrastrukturo Umetnostne galerije Maribor namreč sega vse do njenih začetkov, v leto 1954. Kljub temu bomo jubilejno leto posvetili pripravi naših najboljših del na veliko predstavitev zbirke prihodnje leto, ko bomo izdali tudi pregledno publikacijo 100+ del iz Zbirke UGM.

Ob obletnici je direktorica UGM Breda Kolar Sluga podala poslanico za naslednjih 65 let:
»Umetnostna galerija Maribor vse od ustanovitve leta 1954 v infrastrukturnem smislu ni doživela posodobitve ali širitve, medtem ko se je programsko široko razvejala in razvila. Skozi ambiciozne razstavne projekte, udeležbo na beneškem bienalu, številne mednarodne povezave in reprezentativni izobraževalni program je galerija zrasla v pomembno in prepoznavno institucijo na področju vizualne umetnosti v regiji. Čas je, da velik programski in vsebinski razvoj dohiti tudi infrastruktura, ki bo podprla in omogočila nadaljnjo rast. Potrebujemo sodobne razstavne prostore, prostore za varno hrambo obsežne zbirke, prostore za delavnice za otroke ter drug javni program in nujne prilagoditve za mobilno ovirane obiskovalce. In to ne zavoljo zgolj šestnajstih zaposlenih, ki sicer iz malega delajo ogromno, temveč zavoljo opolnomočenja drugega največjega mesta v Sloveniji, zavoljo profesionalizacije področja vizualne kulture pri nas in nenazadnje zavoljo razvoja kulturnega turizma, ki ga nekdanji Evropski prestolnici kulture dolgujemo. Galerija pripada Mariborčanom in prepričani smo, da je mesto zrelo, da v letu, ko praznujemo 65 let od ustanovitve, skupaj začrtamo jasne smernice za prihodnost galerije!«