Preskoči na vsebino

Parallel javni poziv 2019 - Novi umetniki in Novi kuratorji

UGM | Umetnostna galerija Maribor je članica evropske platforme za fotografijo Parallel, podprte s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki bo delovala med leti 2017-2020. Parallel je platforma, ki združuje evropske kulturne institucije s področja fotografije, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev.

Z zadovoljstvom najavljamo dva odprta javna poziva Novi umetniki in Novi kuratorji. Izbrani na razpisu bodo del tretjega cikla PARALLEL - Evropske platforme za fotografijo, ki bo potekal v letih 2019 in 2020. Javni poziv je namenjen vsem narodnostim in je odprt do 31. marca 2019!

Več informacij:
Javni poziv za umetnike: http://bit.ly/2UnPcfA 
Javni poziv za kuratorje: http://bit.ly/2RuiXK3
in preko: parallelping@procurartepong.org

O javnem pozivu Novi umetniki in Novi kuratorji:
Cilj razpisa je izbrati 30 novih umetnikov s področja fotografije in 6 novih kuratorjev, ki delujejo na področju fotografije/ novih medijev/ vizualne umetnosti. Ti bodo sodelovali v tretjem ciklu platforme PARALLEL, ki se bo odvijala med septembrom 2019 in novembrom 2020.

Žirija bo izbirala med novimi umetniki in kuratorji, ki so na začetku ustvarjanja; kažejo izjemen potencial; katerih umetniška praksa je angažirana s sodobnim diskurzom; ne presegajo dveh individualnih in /ali treh kolektivnih razstav na festivalu/v muzeju; nimajo mednarodne izpostavljenosti in prepoznavnosti. K prijavi so vabljeni tudi umetniki in umetnice, ki še nimajo izkušenj razstavljanja v galerijah in muzejih.

Javni poziv je mednarodnega značaja in je odprt za vse nove umetnike s področja fotografije in vse nove kuratorje s področja fotografije/ novih medijev/ vizualne umetnosti, ki ustrezajo zgoraj naštetim pogojem. Izbor bo temeljil na raznolikosti in enakosti med spoloma. Tema ni razpisana. 

Delovni jezik projekta Parallel je angleščina, zato se morajo vsi kandidati znati sporazumevati v angleškem jeziku, tako pisno, kot govorno.

Žirija:
Edson Chagas (umetnica), Emma Lewis (kustosinja asistentka v Tate Modern), Jean-Marc Lacabe (direktorica Gallerie Le Château d’Eau), Marina Paulenka (direktorica festivala Organ Vida), Nuno Ricou Salgado (umetniška direktorica platforme PARALLEL).


Člani platforme: 
PROCUR.ARTE, Lizbona, Portugalska
CAPA CENTER, Budimpešta, Madžarska
CENTRO ARTES JOSÉ DE GUIMARÃES, Guimarães, Portugalska
LE CHÂTEAU D'EAU, Toulouse, Francija
FONDAZIONE FOTOGRAFIA MODENA, Modena, Italija
FORMAT FESTIVAL – DERBY QUAD, Derby, VB
FOTO FESTIVAL – FOUNDATION OF VISUAL EDUCATION, Lodz, Poljska
GALLERI IMAGE, Aarhus, Danska
ISSP, Riga, Latvia
KATALOG MAGAZINE, Kerteminde, Danska
LANDSKRONA FOTO, Landskrona, Švedska
KAUNAS PHOTOGRAPHY GALLERY, Kaunas, Litva
UGM / MARIBOR ART GALLERY, Maribor, Slovenija
THE FINNISH MUSEUM OF PHOTOGRAPHY, Helsinki, Finska
MUSÉE DE LA PHOTOGRAPHIE DE SHARLEROI, Charleroi, Belgija
ORGAN VIDA, Zagreb, Hrvaška
PHOTOIRELAND, Dublin, Irska
TRIENNALE DER PHOTOGRAHIE HAMBURG, Hamburg, Nemčija

Parallel je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.