Parallel Review Lizbona 2018
Campo de Santa Clara, Lizbona, Portugalska
28. - 30. november 2018

Evropska platforma za fotografijo Parallel združuje 18 članic, med katerimi je tudi UGM, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev. Pregledna razstava Parallel Review v Lizboni, ki se je odvila v zadnjih dneh novembra, je združila vseh šest mednarodnih razstav, ki so bile leta 2018 na ogled v šestih evropskih mestih. Portugalski javnosti se je predstavilo 23 svežih umetnikov in šest kustosov, ki so bili del prvega kroga projekta Parallel. Med njimi je bil slovenski predstavnik Andrej Lamut ter umetniki in kustosinja z razstave Redko nedolžno, nikoli preprosto, ki smo jo maja gostili v UGM Studiu.
Razstavo v Lizboni so pospremile različne dejavnosti, povezane s sodobno fotografijo - vodeni ogledi, delavnica cianotipije in več pogovorov, na katerih so razmišljanja o tej temi poskušali osvetliti še z drugih plati poleg umetniške. Ob tej priložnosti so podelili tudi nagrado Parallel: najinovativnejša razstava prvega kroga bo doživela reprizo na London Photo Show maja 2019.

V drugem 'parallel-nem' letu bomo skupaj s partnerji izvedli naslednje aktivnosti:
- tutorium za mlade fotografe pod vodstvom priznanih kustosov/umetnikov (kamor je vljučena tudi slovenska predstavnica Ana Zibelnik);
- masterclasse za mlade fotografe in kustose v organizaciji Fotofestiwala Lodz (Poljska), UGM (Slovenija), YET Magazine Milano (Italija), Fondazione Fotografija Modena (Italija);
- serijo razstav, kjer se predstavljajo mladi fotografi in kustosi iz drugega kroga platforme Parallel (Le Chateau d'Eau, Toulouse; ISSP Gallery, Riga; Finski muzej za fotografijo, Helsinki; Kaunas Photograpy Gallery, Kaunas; PhotoIreland, Dublin; Gallerie Image, Aarhus) ter zaključno razstavo vseh udeležencev drugega kroga platforme Parallel, mednarodno konferenco in predstavitev skupnega kataloga v Capa Centru, Budimpešta.

Parallel je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.