Preskoči na vsebino

UGM Kabinet
Izbor del iz Zbirke UGM

Zaradi prostorske stiske dela iz Zbirke UGM niso stalno na ogled v večjem, preglednem obsegu. Medtem ko se v UGM borimo za boljše pogoje dela, UGM Kabinet s periodičnimi izbori del iz Zbirke UGM tako obiskovalcem ponuja možnost spoznavanja z zbirko.

Kabinet čudes, Kunstkabinett, Wunderkammer so besede, ki označujejo prostor strastnega, a sistematičnega zbirateljstva. Kabinet je prostor, napol zaseben, napol javen, ki služi samotni kontemplaciji ali druženju v krogu somišljenikov. Z naborom dragocenosti odpira vrata v svet poetičnega razumevanja sveta, ki nas obdaja. Igra kompozicij in preudarna izbira predmetov ustvarjata zgodbe nekega časa, pomenov in strasti do znanja. V kabinet se pride napajat domišljija.

V Zbirki UGM hranimo več kot 5.000 umetniških del vseh zvrsti vizualne umetnosti, ki predstavljajo vrhunce slovenske likovne umetnosti. V zbirki so zastopani najpomembnejši avtorji moderne in sodobne umetnosti, predvsem z območja Štajerske, Koroške in Prekmurja. Časovno se dela v zbirki razvrščajo od konca 19. stoletja do danes. Od leta 1999 v UGM vodimo prvo zbirko video umetnosti v Sloveniji. S sistematičnim zbiranjem najpomembnejših del vidnih slovenskih videastov UGM ustvarja zbirko, ki postaja referenčna v domačem in mednarodnem prostoru in se tako uvršča v skupino najdejavnejših mednarodnih akterjev tega področja. Fotografsko zbirko smo v letu 2009 obogatili s 140 fotografijami Mariborskega kroga − mariborske avantgardne skupine fotografov iz 70. let − ter z donacijo več kot 900 fotografij mariborskega fotografa Janka Andreja Jelnikarja. Leta 2015 je UGM s pomočjo Ministrstva za kulturo pridobilo 100 del Ivana Dvoršaka, preostala zapuščina je bila podarjena. Leta 2017 je Stojan Kerbler UGM podaril 100 lastnih izvrstnih črnobelih fotografij, kaširanih na iverne plošče, med njimi tudi znani seriji Koline in Haloški ciklus. Leta 2017 je Ministrstvo za kulturo podprlo pridobitev 100 fotografij Zore Plešnar, fotografinja pa je preostali del opusa brez negativov podarila.

Zbirka UGM si zasluži stalno postavitev, ki bo realizirala svoj potencial izhodiščne točke za izobraževanje, raziskovanje, navdih, druženje in opolnomočenje.