Preskoči na vsebino

Umetnostna galerija Maribor je za sodelovanje na treh rezidenčnih programih v okviru mednarodnega projekta Wom@rts predlagala tri umetnice, izbrane na podlagi javnega poziva. Rezidence s področij grafike, stripa ter digitalnega videa in fotografije bodo letošnjo jesen potekale v Limericku na Irskem, v Angoulêmu v Franciji ter v Avilés v Španiji.

Na poziv se je odzvalo skupaj 14 umetnic – 7 s področja grafike, 3 s področja stripa in 4 s področja digitalnega videa in fotografije. K sodelovanju smo zaradi visoke kakovosti njihovega dosedanjega dela, izkušenj na posameznih področjih, ter vsebinske navezave na temo projekta – enakopravnost spolov ter besedilo Drugi spol avtorice Simone de Beauvoir – povabili Mino Fino (grafika), Samiro Kentrić (strip) in Ano Pečar (digitalni video in fotografija).

Na vsaki izmed rezidenc bo sodelovalo 10 avtoric, predlaganih s strani partnerjev mednarodnega projekta Wom@rts. V okviru rezidenc nastala dela bodo potovala po vsej Evropi, prihodnje leto se bodo predstavila tudi v mariborskem razstavišču UGM Studio.

Umetnostna galerija Maribor je partner projekta Wom@rts, evropske platforme za enakopravno reprezentacijo žensk v umetnosti. Projekt je podprt s strani programa Kreativna Evropa. Projekt poteka v letih med 2017 in 2021, poslanstvo projekta pa je prizadevanje za enako prisotnost žensk v kulturi v smislu prepoznavnosti, napredovanja in dostopa do trga. Namen projekta je poudariti in podpirati ustvarjalnost ter povezovanje žensk z različnih kulturnih področij. Aktivnosti v projektu se bodo osredotočale predvsem na literaturo, založništvo, stripe, vizualne umetnosti (grafika, fotografija, video in druge multimedijske tendence), uprizoritvene umetnosti (glasba in predstave) ter kinematografijo. Partnerji projekta so mestne občine Avilés (Španija), Santiago de Compostela (Španija), Vilna (Litva), Angoulême Cedex (Francija), skandinavska mreža režiserk WIFT (Finska), avdiovizualni center Simone de Beauvoir Pariz (Francija), Visoka šola za umetnost in oblikovanje Limerick (Irska), Akademija za likovno umetnost Reka (Hrvaška), globalna mreža literarnih festivalov Hay (Velika Britanija) in Umetnostna galerija Maribor (Slovenija).