Wom@rts, evropska platforma za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi

Umetnostna galerija Maribor je eden izmed 10 partnerjev, ki so del projekta Wom@rts: Women's Equal Share of Presence in the Arts and Creative Industries, podprtega s strani programa Kreativna Evropa. Projekt bo deloval med leti 2017 in 2021, cilj projekta pa je boj za enako prisotnost žensk v kulturi v smislu prepoznavnosti, napredovanja in dostopa do trga. Namen projekta je poudariti in podpirati ustvarjalnost ter povezovanje žensk v različnih kulturnih področjih. Aktivnosti v projektu se bodo osredotočale predvsem na:
literaturo, založništvo, stripe, vizualne umetnosti (grafika, fotografija, video in druge multimedijske tendence), uprizoritvene umetnosti (glasba in predstave) ter kinematografijo.

V projektni mreži je 10 partnerjev iz 8 držav. Med njimi so mestne občine Avilés (Španija), Santiago de Compostela (Španija), Vilna (Litva), Angoulême Cedex (Francija), skandinavska mreža režiserk WIFT (Finska), audiovizualni center Simone de Beauvoir Pariz (Francija), Visoka šola za umetnost in oblikovanje Limerick (Irska), Akademija za likovno umetnost Reka (Hrvaška), globalna mreža literarnih festivalov Hay (Velika Britanija) in Umetnostna galerija Maribor (Slovenija).

V naslednjih 4 letih (med oktobrom 2017 in oktobrom 2021) bo Wom@rts spodbujal k enakosti spolov v kulturi s pomočjo naslednjih ukrepov: raziskovalna študija; mreža ambasadorjev oz. glasnikov projekta; mednarodna promocijska platforma za ustvarjalke; umetniške rezidence na področju tiskanih, stripovskih in digitalnih umetnosti; odprtje in gostovanje skupinske razstave ob 70. obletnici objave dela Simone de Beauvoir Drugi spol; delavnice in usposabljanja ter povezovanje umetnic na različnih mednarodnih kulturnih festivalih.


Člani platforme:
Auditorio de Galicia, Santiago de Compostela, Španija
Akademija primijenjenih umjetnosti, Reka, Hrvaška
Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir, Pariz, Francija
Communauté d'Agglomération du Grand Angoulême, Angoulême Cedex, Francija
Fundación Municipal de Cultura, Avilés, Španija
Hay Festival of Literature and the Arts Ltd., Hay-on-Wye, Velika Britanija
Limerick Institute of Technology - Limerick School of Arts & Design, Limerick, Irska
Umetnostna Galerija Maribor, Maribor, Slovenija
Vilniaus rotušė, Vilna, Litva
WIFT Finland, Helsinki, Finska

Wom@rts je podprt s strani programa Kreativna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.