Preskoči na vsebino

Parallel, evropska platforma za fotografijo
2017-2020

V UGM | Umetnostni galeriji Maribor z veseljem sporočamo, da smo postali član evropske platforme za fotografijo Parallel, podprtega s strani programa Kreativna Evropa, ki bo delovala med leti 2017-2020. V okviru prvega leta 2017/18 bo UGM izpostavila mladega slovenskega fotografa Andreja Lamuta v okviru selekcije obetavnih mladih evropskih fotografov.

Parallel je platforma, ki združuje evropske kulturne institucije s področja fotografije, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev. Platforma povezuje festivale in neodvisne organizacije z muzeji, galerijami in umetniškimi akademijami, da bi spodbudila pretok informacij in omogočila lažje sodelovanje. Platforma združuje 18 članov iz 16 držav in pokriva področje od Finske do Portugalske.

V naslednjih štirih letih bodo člani platforme skupaj delovali v smeri ustvarjanja prepoznavne razstavne platforme za mlado evropsko fotografijo, razširjanja strokovnih znanj obetavnih umetnikov/kuratorjev in razvijanja novih povezav med mladimi ustvarjalci in institutcijami. Aktivnosti bodo vključevale tutorstvo, vzajemno učenje, kuratorske delavnice, produkcijo novih del, razpise, razstave v muzejih, sodelovanja na festivalih, mreženja, publikacije in več.

Glavni dogodki prvega Parallel-nega leta 2017/18 bodo: razstava in program mreženja v Lizboni in tutorstvo za obetavne umetnike in kuratorje v Torres Vedras (Portugalska, november 2017); kuratorska delavnica za mlade kuratorje v Kaunasu (Litva, februar 2018); fotografske razstave mladih fotografov v organizaciji mladih kustosov v Capa Centru (Madžarska), Derby QUAD (VB), UGM (Slovenija), Foto Festiwal Lodz (Poljska), Landskrona Foto (Švedska) v času med aprilom-septembrom 2018; nova selekcija obetavnih fotografov/kuratorjev v Hamburgu (januar 2018); ter zaključna razstava in program mreženja v Zagrebu (september 2018).

Člani platforme: 
PROCUR.ARTE, Lizbona, Portugalska
CAPA CENTER, Budimpešta, Madžarska
CENTRO ARTES JOSÉ DE GUIMARÃES, Guimarães, Portugalska
LE CHÂTEAU D'EAU, Toulouse, Francija
FONDAZIONE FOTOGRAFIA MODENA, Modena, Italija
FORMAT FESTIVAL – DERBY QUAD, Derby, VB
FOTO FESTIVAL – FOUNDATION OF VISUAL EDUCATION, Lodz, Poljska
GALLERI IMAGE, Aarhus, Danska
ISSP, Riga, Latvia
KATALOG MAGAZINE, Kerteminde, Danska
LANDSKRONA FOTO, Landskrona, Švedska
KAUNAS PHOTOGRAPHY GALLERY, Kaunas, Litva
UGM / MARIBOR ART GALLERY, Maribor, Slovenija
THE FINNISH MUSEUM OF PHOTOGRAPHY, Helsinki, Finska
MUSÉE DE LA PHOTOGRAPHIE DE SHARLEROI, Charleroi, Belgija
ORGAN VIDA, Zagreb, Hrvaška
PHOTOIRELAND, Dublin, Irska
TRIENNALE DER PHOTOGRAHIE HAMBURG, Hamburg, Nemčija

Parallel je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.